NVE: Ingen kraftrasjonering til våren – men prisene vil holde seg høye

Det blir ingen kraftrasjonering til våren, ifølge NVEs analyser. Samtidig ventes det et høyt prisnivå fremover.

En krevende energisituasjon i Europa vil fortsatt ha konsekvenser i Norge, slår NVE fast.
Publisert:

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en uttalelse.

Han bemerker at kraftproduksjonen sør i landet var rekordlav gjennom høsten, samtidig som det regnet mer enn vanlig.

– Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor.

Les også

Sverige bekymret for strømsituasjonen: – Situasjonen er relativt akutt

– Neste vinter kan bli krevende

Samtidig vil en krevende energisituasjon i Europa fortsette å påvirke strømprisene gjennom vinteren, understreker NVE.

– Det er fortsatt en utforende energi- og sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Også neste vinter kan bli krevende, sier Lund.

– Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad.

Begrenset kjernekraft

NVE ser på hvordan kraftforsyningen i Norge påvirkes av ulike situasjoner, og har nå sett på situasjoner der svensk kjernekraft stenges helt ned – eller om flere av flere av utenlandsforbindelsene faller ut.

Dette kombineres med ulike værscenarioer – for eksempel om det blir en kald vinter, eller om snøsmeltingen begynner tidlig eller sent.

For øyeblikket er det flere kjernekraftverk som er ute av drift i Sverige og Finland, noe som har bidratt til høye strømpriser.

– En situasjon med mange kraftverk som ikke er tilgjengelige gjennom vinteren i våre naboland, kombinert med kaldt vær og høy etterspørsel, kan gi effektutfordringer i våre naboland, slår NVE fast i en pressemelding.

– Da vil det være behov for fleksibel effekt fra norske vannkraftverk for å dekke kraftbehovet i Norden, heter det videre.

Publisert:

Her kan du lese mer om