DNB-topp: – Tidligere var det å etablere seg her som å ta Gud i hånden
Skandalen i Brasils statlige oljegigant truer med å velte milliardinvesteringer. Slik vil norske selskaper rammes av krisen i Petrobras, ifølge DNBs Brasil-sjef.
– Det er som den perfekte storm, sier leder av DNBs kontor i Brasil, Arne-Christian Haukeland, til E24.
Brasilsk statseide oljegigant Petrolero Brasiliero (Petrobras) ble i fjor truffet av en omfattende korrupsjonsskandale som førte til 69 milliarder i tap fjerde kvartal 2014.
Mens resten av verden følger oljeprisen med lupe, opplever Haukeland at dette ikke er tilfellet i Brasil:
– Skandalen i Petrobras overskygger alt. Folk mister jobbene sine og presidenten er mindre populær enn noen har vært siden landet ble et demokrati.
Mange norske selskaper har mye investert i Petrobras, og det er nå bekymringer for hvordan man vil bli rammet.
Hvor mye de enkelte selskapene kan tape, er avhengig av hvilke type avtaler de sitter på.
Norske interesser i fare
I følge Innovasjon Norge er 83 norske bedrifter operative i Brasil, mens det er langt flere som har en form for tilknytning.
– Det som er viktigst for norsk olje og energi, er hvordan Petrobras kommer ut av denne skandalen. Det er to faktorer som kan stoppe selskapet, det ene er det rent administrative og det andre er det finansielle.
Petrobras hentet rundt 11 milliarder dollar i det internasjonale finansmarkedet i fjor, i følge Haukeland.
Men i år vil de ikke få hente en eneste real.
– Det er jo først og fremst en finansiell utfordring, men jeg har tro på at ny adminstrerende direktør og finansdirektør som kommer fra den finansielle, og ikke den politiske verdenen, vil kunne ordne opp.
Petrobras tapte 69 milliarder i fjerde kvartal
Disse avtalene rammes
– Noen kunder sier alt går som normalt, mens andre sier alt er stoppet opp. De har nok alle rett, sier Haukeland og trekker frem leting og etablering av nye felt som de mest usikre segmentene.
– Jeg tror nok de som har kontrakter innen exploration og fremtidige prosjekter vil gå usikre tider i møte, mens de som har kontrakter eksempelvis innen vedlikehold av allerede operative felt, ikke vil merke noen endringer.
Investeringsplanen til Petrobras skal fremlegges i nærmeste fremtid. Tidligere konsernsjef Maria das Gracas Foster sa til Forbes i januar at leteplanene vil «bli holdt til et minimum».
– Jeg tror 2015 og 2016 blir humpete og vanskelige år for Petrobras og Brasil og det vil nok reflekteres i investerinsplanene, sier Haukeland.
Brasilianske politikere i korrupsjonsskandale
Fredriksen kan miste gigantkontrakt fra skandaleselskap
Usikre aktører
Haukeland opplever at investorer avventer hvordan Petrobras løser situasjonen.
– Tidligere var det å etablere seg i Brasil som å ta Gud i hånden. Investeringer her skulle veie opp for dårligere tider i Europa, noe de også har gjort tidligere. Nå er alt mer usikkert.
Aksjen til Petrobras ligger nå rett under 10 dollar etter å ha falt 60 prosent siden september, og Haukeland støtter vurderingen Skagen Fondene har gjort om at det er en aksje for fremtiden.
– Det er vanskelig å se at aksjen skal ligge på 5-10 dollar et par år frem i tid. Som oftest kommer det jo noe godt ut av kriser.
Sjekk vekslingskursen til brasilianske real i E24s valutakart
Mer lik Statoil
Tidslinjen på hvor lenge Petrobras vil befinne seg i en krisesituasjon er umulig å fastslå.
– Det er dyrt å drifte et selskap gjennom en slik situasjon, samtidig er det også dyrt å stoppe driften og selge eiendeler i et svakt marked, sier Haukeland som tror norske selskaper vil få problemer med å regne hjem en gevinst i denne perioden.
I februar meldte John Fredriksens riggselskap Seadrill at de tok ut riggordrer med et omfang på 1,1 milliarder dollar.
– For de som har finansielle muskler til å stå gjennom krisen så ligger oljen der og venter.
Haukeland håper utskiftningen av politiske aktører i styret vil gi positive ringvirkninger.
– Petrobras kommer sterkere ut av krisen. Kanskje vil selskapet ligne mer på Statoil etter dette.
Skagen Fondene satser på kriserammet oljeselskap i Brasil
Ikke opptatt av oljepris
Hovedårsaken til at Brasil til tross for å ha en stor oljesektor ikke har lavere oljepris som første bekymring, er at landet er nettoimportør.
– Vi må huske at Brasil faktisk er nettoimportør for olje og vil derfor tjene på en lavere oljepris isolert sett.
I tillegg har staten tidligere i lang tid subsidiert bensinprisen for å holde den nede på tross av høye priser på olje. Så at oljen nå koster mindre, mener Haukeland er positivt på kort sikt.
De langsiktige virkningene med lavere aktivitet er ikke like positive.
Det er for 2015 forventet en negativ økonomisk vekst på 0,5 prosent, inflasjon er oppjustert med 0,2 til 7,9 prosent, og ledigheten er nå på hele 6,2 prosent, det høyeste den har vært på 3 år.