Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

Saudi-Arabias mektige oljeminister med kryptiske uttalelser før det viktige strategimøtet i Opec fredag. Et produksjonskutt kan løfte oljeprisen 35 prosent, mener oljeanalytiker.

MØTER: De fleste venter at Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi vil ha den avgjørende stemmen for hva kartellet beslutter å gjøre.
Publisert: Publisert:

– Vi vil lytte og deretter fatte en beslutning, sa Saudi-Arabias oljeminister, Ali al-Naimi, da han ankom Wien tirsdag, gjengitt av Bloomberg.

Fredag møtes landene i oljekartellet Opec til sitt årlige strategimøte.

al-Naimi uttalte tirsdag at medlemmene da vil diskutere alle problemene de enkelte landene mener kartellet nå står overfor.

– Annen tone

«Dette er en annen tone enn den vi har hørt tidligere i år, der al-Naimi uttalte at det ikke spiller noen rolle om oljeprisen faller til 20 dollar, Saudi-Arabia vil uansett beholde sitt marked», skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets i et notat viet fredagens møte onsdag.

Møtet kommer rundt ett år etter at Opec besluttet ikke å kutte i sin oljeproduksjon, som virkelig markerte starten på et brutalt oljeprisfall.

Onsdag koster et fat nordsjøolje (Brent spot) 44,19 dollar. Det er rundt 65 dollar mindre enn det kostet på toppen i fjor sommer.

Les også

Eksperter: Oljepris på 30 dollar vil knekke russisk økonomi

Tviler på julepresang, men ...

Opec-medlemmer som Iran og Venezuela, produsenter som har en helt annen økonomisk tidshorisont for oljeinntektene enn for eksempel Saudi-Arabia, har vært klare på at de mener kartellet bør kutte produksjonen.

Kjus skriver at det virker «lite sannsynlig for oss at Saudi-Arabia - som dersom det skal kuttes, må ta det meste av byrden - er villig til å gi Iran en julepresang i form av høyere oljepriser akkurat i det Iran er i ferd med å returnere til det globale oljemarkedet. Saudi-Arabia sitt langsiktige forhold til Iran er jo ikke akkurat preget av vennskapelige relasjoner».

«Likevel mener vi at man ikke helt kan utelukke en overraskelse på fredag», skriver den anerkjente oljeanalytikeren.

Les også

OPEC har ikke fått så lite for oljen siden 2009

Kan drive prisen kraftig opp

Dersom Opec skulle vedta å kutte i sin oljeproduksjon, har det potensial til å drive oljeprisen kraftig opp, mener Kjus og viser til tidligere oljeprisrallyer.

«Et Opec-kutt fredag ville etter vårt syn være i stand til å utløse et slikt 30–35 prosent rally som i så fall hadde tatt markedet opp mot om lag 60 dollar fatet», mener Kjus, som videre skriver

«Som sagt tror vi sjansen for et Opec-kutt fredag er liten. Det er mye større sjanse for at politikken ikke endres, men halerisikoen er til stede og ettersom det er så mange finans-spillere som nå ligger med korte posisjoner i markedet ville vi vært perfekt satt opp for et betydelig oljeprisrally dersom det skjedde.»

TVILER PÅ KUTT: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror ikke at oljekartellet Opec vil vedta å kutte i produksjonen onsdag. Men om det kutter, kan det drive prisen kraftig opp.
Les også

Saudi-Arabia løftet oljeprisen

Nekter for strategiuttalelser

Tidligere har Opec vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet, og da i all hovedsak Saudi-Arabia, har justert sin produksjonen med det formål å holde prisen på et høyt nivå.

Dette endret seg på møtet i slutten av november i fjor. Da tok kartellet, i stor grad ledet

an av «Opec-sjef» Saudi-Arabia, frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt. Nå var det andre som måtte stå for justeringen.

I analytikerkorpset ble det særlig fremhevet at Opec ville den amerikanske skiferoljerevolusjonen, som har hatt en aggressiv vekst de siste årene, til livs.

Da han ble spurt om Saudi-Arabia ville holde seg til sin strategi om å forsvare sine markeder mot konkurrerende produsenter, var ikke al-Naimi akkurat krystallklar.

– Hvem har sagt at vi har en strategi hvor vi ønsker å forsvare markedsandeler? Har jeg noen gang sagt det, svarte al-Naimi, gjengitt av Bloomberg.

Les også

Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet

Sendte brev

Oljeministeren i Iran, Bijan Namdar Zanganeh, har i forkant av fredagens møte sendt inn brev til kartellets styre hvor de forklarer at produksjonen må kuttes dersom det ønskes en bedring i markedet.

«Opec bør redusere produksjonen fra 31,3 millioner fat per dag tilbake til sin opprinnelige kvote på 30 millioner», skrev Zanganeh, ifølge nyhetsbyrået Mehr.

Forrige uke foreslo han også at kartellet bør gå vekk fra dagens kvotesystem, og tilbake til individuelle kvoter for de ulike landene.

Les også

– Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

Les også

Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet

Les også

OPEC har ikke fått så lite for oljen siden 2009

Publisert:

Her kan du lese mer om