- Marathon oppkjøpet er et kinderegg

Oppsidene er flere for Det norske, nå som oljeselskapet kjøper Marathon. Betydelig økning av produksjonen og skattefordeler er blant gevinstene som skal høstes av investeringen på nærmere 13 milliarder kroner.

MEGET GODT FORNØYD: Adminsitrerende direktør i Det norske, Karl Johnny Hersvik.
Publisert:

- Dette er rett og slett et kinderegg, sier en meget godt fornøyd administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Det norske, til E24.

- Det viktigste med oppkjøpet var å få opp produksjonen vår, ved siden av at porteføljene våre komplementerer hverandre veldig godt, sier Hersvik videre.

Den norske virksomheten til Marathon Oil, som Det norske betaler 12,6 milliarder kroner for, har nemlig flere produserende felter, sentrert rundt Alvheim-feltet.

Disse vil bidra til å løfte totalen til «nye »Det norske kraftig.

Les også

Det norske med milliardoppkjøp

Hersvik forventer at Marathons felter vil øke oppkjøpers produksjon med rundt 60.000 fat oljeekvivalenter per dag. Til sammenligning lå Det norske sin produksjon på 4.463 fat per dag i snitt i fjor.

Samtidig er Marathons produksjon være moden, og ventes å falle tilbake i årene fremover.

Det norske derimot har en lav produksjon per nå, men denne ventes å øke voldsomt når «Ivar Aasen»-feltet kommer i drift i 2016, og ikke minst «Johan Sverdrup» i 2019.

Med andre ord: Selger har produksjon nå men nedadgående kurve, kjøper mangler produksjon nå men har utsikter for oppadgående kurve.

- Det norskes produksjonsprofil vil bli mer jevn som følge av Marathon-oppkjøpet.

- Ikke skattemotivert

Som et leteselskap med lav produksjon har Det norske jevnt over levert store underskudd de siste årene, og sitter på et fremførbart underskudd på 1,7 milliarder kroner.

Dette underskuddet kan selskapet nå motregne med overskudd fra resultatløftet selskapet nå vil få som følge den kraftig økte produksjonen - fra Marathons felter.

- Det som er viktig for meg å si er at dette ikke er en skattemotivert transaksjon, sier Hersvik.

- Men oppkjøpet vil vel medføre at dere ikke vil betale skatt på resultatet på en god stund?

- Det vil være en periode der vi vil prøve å hente inn underskuddet vårt ja.

Les også

Analytikere tror Marathon-kjøpet er strategisk viktig

Hersvik ønsker ikke å kommentere i detalj på hva han forventer av resultatløft som følge av oppkjøpet.

Marathon Oil Norge hadde resultat før skatt på 13,7 milliarder kroner i fjor, mens Det norske sitt resultat før skatt lå på -2,55 milliarder kroner.

Fullfinansiert

Det norske har fått lån av en gruppe banker til oppkjøpet. Det norske er også i forhandlinger med de samme bankene, BNP Paribas, DNB, J.P. Morgan og Nordea, Securities og Nordea Markets om en sjuårig lånefasilitet på 2,75 milliarder dollar.

Dette lånet vil erstatte oppkjøpslånet. Videre skal selskapet hente inn 500 millioner dollar gjennom en emisjon.

Les også

- Tror de unngår flere emisjoner

Gjennom lånet, emisjonen, og driftsinntektene fra Marathon-feltene tror Det norske de nå vil ha nok penger for utbyggingen av «Ivar Aasen» og «Johan Sverdrup».

- Ja vi mener vi nå er fullfinansiert med tanke på våre kommende investeringer.

En lengre prosess

Oppkjøpet har vært en lengre prosess som startet alt i fjor.

- Vi har jobbet med dette siden det ble lagt ut som en prosess fra selger.

- Marathon sentralt jaktet altså på en kjøper til for sin norske virksomhet?

- Ja. Det var på høstparten i fjor vi startet prosessen. Vi har jobbet med mange forskjellige løsninger gjennom høsten, vinteren og våren, men til syvende og sist var det dette som var mest attraktivt.

Publisert:

Her kan du lese mer om