AP-Marthinsen: Vil vurdere å la den siste oljen ligge

Arbeiderpartiet har ingen planer om å stanse en ny konsesjonsrunde for oljeutvinning, men åpner for å la «restoljen» i gamle felt bli liggende.

MÅ FÅ KONSEKVENSER: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener Norges klimapolitikk må få konsekvenser for fremtidig oljepolitikk.
Publisert: Publisert:

Norsk oljepolitikk har i tiår presset og motivert oljeselskapene til å tappe mest mulig opp fra hvert enkelt oljefelt.

Men nå åpner Arbeiderpartiet for heller å la denne restoljen ligge for å redusere utslippene av klimagasser. Klimautslippene er størst når de siste oljetønnene hentes opp.

- Det som bør diskuteres er denne haleproduksjonen som har forholdsvis store utslipp av CO2, sier Arbeiderparties finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til E24.

Hun mener det vil være en naturlig diskusjon som følge av at Arbeiderpartiets nyvalgte leder i helgen varslet at AP vil la klimahensyn veie tyngre i oljepolitikken.

- Vi kan ikke være upåvirket av at klimapanelets budskap om at to tredeler av den oppdagede oljen må bli liggende om vi skal nå to gradersmålet, sier hun.

- To graders målet er norsk politikk, slår hun fast.

- Vil ikke stoppe konsesjoner

Marthinsen sier dette etter at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i helgen sa til AUFs sommerleir på Gulsrud at klimahensynet må få innvirkning på norsk oljepolitikk.

Støre ble sitert videre på at AP åpner for å la oljen ligge.

Les også

Støre åpner for å la oljen ligge

Marthinsen oppklarer nå at det ikke er snakk om å la være å gi nye konsesjoner.

- Det betyr ikke at vi støtter forslaget fra SV om å stanse den 23. konsesjonsrunden, sier hun.

- Det betyr at vi må vektlegge klimahensynet sterkere i behandlingen av fremtidige forvaltningsplaner, legger hun til.

- Ingen ny plan nå

Normalt diskuterer Stortinget forvaltningsplaner for oljeutvinningen hvert fjerde år. Der beslutter de hvilke områder som skal åpner for oljevirksomhet og hvilke områder som ikke skal åpnes oljeboring.

Nå tror ikke Marthinsen Stortinget vil få en ny forvaltningsplan til behandling i denne Stortingsperioden fordi de fire borgerlige partiene skjermet Lofoten og Vesterålen i samarbeidsavtalen som lå til grunn for etableringen av den blåblå regjeringen.

- Og jeg mener den forvaltningsplanen som ligger nå er godt balansert i forhold til klimahensynene, ser Marthinsen.

Forvaltningsplanen som nå gjelder ble vedtatt da de rødgrønne hadde regjeringsansvaret og Arbeiderpartiet hadde flertall på Stortinget sammen med SV og Senterpartiet.

Publisert: