Listhaug skal få vurdert habiliteten i sak om vindkraftutbygging

– Jeg må få vurdert habiliteten min i den saken, siden jeg har uttalt meg om den, sier den nye olje- og energiministeren om Haramsfjellet-prosjektet som er påklaget til departementet.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug går fra jobben som eldre- og folkehelseminister til statsråd i Olje- og energidepartementet onsdag.
Publisert:

Den nye olje- og energiministeren reiste i sommer til Haramsøya i hjemfylket Møre- og Romsdal for å protestere mot utbyggingen av vindkraft. Selv tok hun til orde for utbygging til havs.

– Jeg mener vindmøller er noe svineri fordi det bidrar til forsøpling av norsk natur, uttalte Sylvi Listhaug til TV2.

Hun fortsatte med å si at «vi skal gjøre alt vi kan for å få stanset utbyggingen» av de ni vindmøllene på Haramsøya.

Den nye statsråden fikk spørsmål om dette på dagens pressekonferanse i Olje- og energidepartementet.

– Vi skal ikke ha vindmøller over hele landet og vi må ta vare på den flotte naturen vår. Nå ser jeg frem til å arbeide med konsesjonssystemet, sier Listhaug, og legger til:

– Vi må tenke oss over hvor vi skal ha dem. En del steder er det skjemmende.

Regjeringen varslet i oktober at de inntil videre ikke vil behandle flere vindkraftkonsesjoner. Derfor får ingen nye prosjekter klarsignal og det er kun de som er godkjent som kan bygges ut.

Sylvi Listhaug mottar nøkkelkortet til kontoret fra avtroppende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Klaget på utbyggingen

Et enstemmig kommunestyre i Haram og 29 andre mener det er gjort saksbehandlingsfeil i utbyggingssaken, noe som har ført til at konsesjonen må behandles på nytt av Olje- og energidepartementet.

Planen var å bygge åtte vindturbiner med en totalhøyde på 150 meter. Planen var å starte byggingen 1. oktober i år, og at anlegget skulle stå klart i løpet av 2020.

Vindkraftmotstanderne peker blant annet på støy og at fuglelivet i området kan bli truet.

Avtroppende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) reiste tidligere i desember til Haramsøya for å se på vindkraftplanene og møte lederen av aksjonsgruppen.

– Når du har fått en konsesjon på vindkraft har du fått en rett. Myndighetene kan ikke uten videre trekke denne tilbake fordi man ikke liker det man sa ja til en gang, uttalte daværende olje- og energiminister Freiberg under besøket til Haram til NRK.

Skal lese seg opp på oljenæringen

Sylvi Listhaug var åpen på at det er flere saker i Olje- og energidepartementet hun nå skal sette seg inn i før hun uttaler seg ytterligere. Det inkluderer både saker i oljenæringen, kraftkabler til utlandet og hvordan fornybar energi skal bygges ut i Norge.

Under pressekonferansen varslet hun at hun ser frem til å møte oljenæringen under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord på nyåret. I tillegg vil hun trolig bli med ut på den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet med Kong Harald like etter nyttår.

– Olje- og energinæringen er jo en stor og kompleks næring. Har du jobbet opp mot den eller har du noen kjennskap til den fra før?

– Jeg har ikke jobbet mye opp mot oljenæringen, men det er en næring jeg har hatt stor interesse av lenge, sier Listhaug, og fortsetter:

– Men som jeg har sagt så er dette en drøm som går i oppfyllelse – Det å kunne jobbe med rammebetingelsene til olje- og gassnæringen, fornybar energi og vannkraftnæringen.

Den nye olje- og energiministeren peker på at energisektoren er en av hovedgrunnene til at «vi bor i et av verdens beste velferdssamfunn og at vi er en verdens rikeste land».

– Energisektoren er helt vital for dette og vi skal bygge dette videre for fremtiden og kommende generasjoner, sier Listhaug.

Publisert: