Al-Naimi: – Vi går ikke til krig mot skiferoljen

Fra talerstolen på oljekonferanse i USA gikk Saudi-Arabias oljeminister frem og sa det er uaktuelt å kutte i Opecs produksjon.

I SAMTALER: Saudi Arabias oljeminister er i USA sammen med en rekke toppolitikere fra verden over for å diskutere oljemarkedenes fremtid.
Publisert:

– Å fryse produksjonen er en begynnelse. Det handler ikke om å kutte produksjonen, men å la etterspørselen i markedet innhente tilbudssiden, sier Saudi-Arabias oljeminister Ali al- Naimi fra talerstolen tirsdag.

Han er i likhet med en rekke politikere fra verden over, deriblant Norges olje- og energiminister Tord Lien, i Texas på konferansen CERA Week.

Saudi- Arabias oljeminister Ali al-Naimi representerer den dominerende staten i oljekartellet Opec.

Han sier at deres mål er å tilfredsstille etterspørselen etter olje hos kundene, og ikke å øke markedsandelene, ifølge Marketwatch.

Avlyser kutt

Saudi- Arabia har tidligere balansert markedet, blant annet ved produksjonskutt.

Nå blir ikke det aktuelt, ifølge al-Naimi, han sier:

– Vi skal fortsatt gjøre det (balansere markedet, red.anm.), men det vil nå skje på en annen måte.

Sjefanalytiker råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop

al-Naimi la også til at Opecs hovedoppgave er å sørge for at markedene har god tilgang på olje. Og at de der leverer nå.

– Markedet priser inn en liten risiko for at det kanskje vil skje noe, men når det blir mer og mer åpenbart at det ikke vil skje, så faller prisene litt tilbake, kommenterer Bjarne Schieldrop til E24, analysesjef for råvarer i Seb om produksjonskutt i Opec.

Han legger til:

– Jeg tror ikke man skal ha noen spesielle forhåpninger eller tro at det kommer til å bli noen agering fra Opec. Iran har nettopp blitt befridd fra sanksjoner og restriksjoner, som har vært en stor politisk seier både internasjonalt og i Iran. Det er lite trolig at de da vil pålegge seg produksjonsrestriksjoner.

Les også

Opec-sjefen: – Vet ikke hvordan vi skal leve sammen med amerikanske skiferprodusenter

Mangel på konsensus

Ifølge CNBS sier Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi at det er mer som forener deltagerne i energiindustrien, enn som deler dem. Men mangelen på konsensus har ført til at Opec har tatt fatt på en politikk som har sendt prisene ned.

– Vi gjør det alle andre uavhengig representant i dette rommet gjør. Vi reagerer på geologi og markedsforhold og søker best mulig utfall i et svært konkurransepreget miljø, sier al- Naimi.

Om oljeprisen sier Saudi- Arabias utsendte:

– Oljemarkedet er mye større enn Opec. Vi har forsøkt å samle alle, både Opec-landene og de som ikke er medlemmer, for å komme til enighet. Det har ikke vært interesse for å dele byrden, så vi overlot ansvaret til markedet, som er den mest effektive måten å rebalansere tilbud og etterspørsel.

Den amerikanske lettoljen er ned 4,2 prosent hittil i dag, nordsjøoljen er ned 3,5 prosent.

Fallet i oljeprisen tiltok i styrke etter at al-Naimi gikk på talerstolen.

Møte om produksjonsfrys

al-Naimi sier også at han regner med Opec vil ha møte hvor man blir enige om produksjonsfrys en gang i mars.

Tidligere i vinter kom nyheten om at Russland og det ledende Opec-landet var enige om å holde produksjonen på samme nivå som 11. januar i år.

Saudi-Arabia har også hatt møter med andre Opec-land, senest Venezuela tidligere i februar om produksjonsfrys.

Les også

Opec-sjefen: – Vet ikke hvordan vi skal leve sammen med amerikanske skiferprodusenter

Les også

Oljekrisen rammer Nigeria – har ikke råd til å betale lærere

Les også

– Får ikke store konsekvenser

Publisert:

Her kan du lese mer om