SIER OPP JOBBEN FOR Å GRAVE ETTER GULL: Ny gullbonanza i California

Prisrekorder gjør at gulljegere nok en gang flokker seg til elvene og ørkenen i solskinnsstaten.

Publisert:

Det har gått nesten 160 år siden siste det var ville gulltilstander i California. På grunn av den siste tids prisrekorder, har jakten på det edle metallet blomstret opp igjen, skriver Financial Times.

Gull over 1000

Svak dollarkurs og økonomisk uro sendte for første gang gullprisen over 1.000 dollar per unse (31,25 gram) tidligere denne måneden.

Les også: Gull over 1000 dollar

Synkende aksjekurser og generell økonomisk uro bidrar til å drive opp prisen, siden gull regnes som et sikkert investeringsobjekt med liten risiko for plutselige fall i etterspørselen.

Andre store rushet

- Det har vært en dramatisk forandring, salget vårt har firedoblet seg de siste tre månedene, sier Harrigan McGregor, som eier GoldfeverProspecting.com, som selger utstyr til gulljakten i California.

- Dette er det andre store gullrushet i California. Vi har fått mange telefoner fra folk som slutter i jobben sin og som er gullgravere på heltid, sier han til Financial Times.

Ubalanse i markedet

Økningen i antall gullgravere har blitt tett fulgt av en sterk vekst i antallet bedrifter som driver med kommersiell gruvevirksomhet. Antall gullgruveselskaper i USA har skutt i været til 2274 bedrifter i første kvartal i år, sammenliknet med 132 i samme periode i fjor.

- Den høye gullprisen er åpenbart med på å løfte gruveaktiviteten enormt. Vi har en ubalanse i markedet for øyeblikket, og det er større etterspørsel enn tilførsel, sier Roger Haskins, spesialist i gruverett i Bureau of Land Management.

Også antallet medlemmer i Den amerikanske gullgraverforeningen har blitt tredoblet i løpet av kort tid.

Gullbeltet

Området der de fleste starter gulljakten er et 320 kilometer langt belte, også kjent som Gullbeltet, som går langs Highway 49 og Sierre Nevada-fjellene i California.

- Det er fremdeles mye gull igjen der ute for dem som er smarte, sier Corey Randolph, leder av en gullgraver forening i California.

Selger gullet sitt

Markedet for second-hand-salg av gull er også i full blomst. Pantelånbutikker i staten kan fortelle at de har hatt en sterk vekst i antall personer som ønsker å kvitte seg med gullgjenstander. Avhengig av kvaliteten, så kan disse bli foredlet og solgt videre.

Men med rent gull i posen, kan du få en enda høyere pris:

- Hvis du har en gullklump som er større en lillefingeren din, kan du selge den for 30 prosent mer enn markedsprisen, sier McGregor.

Flere nyheter fra E24

Publisert: