BOBLESPÅMANN: Nouriel Roubini: - Kjøp heller hagle og hermetikk enn gull

Hvis det blir krise er det bedre å ha hytta full av hermetikk enn gull, mener krakkeksperten Nouriel Roubini.

Publisert: Publisert:

Prisen på gull har steget kraftig det siste året, og ligger nå på døryt 1100 dollar per unse. Nouriel Roubini mener gullprisen bærer preg av bobletendenser.

- Mye av prisøkningen er boble-drevet, ved saueflokk-mentalitet og at momentum-strategier - at investorer kjøper det som stiger kraftig, skriver Roubini i en artikkel i The Globe and Mail.

Andre kjente finanseksperter, som Marc Faber, Jim Rogers og Peter Schiff mener at gullprisen vil fortsette å stige i mange år. Roubini kaller disse for gold bugs - gull-lus.

Fem grunner til prisoppgang

Roubini mener gullprisen vil stige sterkt i to situasjoner: når investorer vil beskytte seg mot inflasjon, eller når de søker en trygg havn for sine investeringer.

I artikkelen peker Roubini, som ble verdenskjent da ha spådde finanskrisen med stor presisjon, på fem gode grunner til at gullprisen faktisk har steget det siste året:

  • Det er frykt for inflasjon etter at myndighetene overalt har pøst ut penger i ulike stimulanseprogrammer.
  • Det er mye penger i omløp etter redningspakkene til bankene.
  • Investorer låner i dollar, til null rente, og plassere i alt med risiko. Det gir lavere dollarkurs og høyere gullpris - målt i dollar.
  • Tilbudet av gull er begrenset.
  • Risikoen for statlige mislighold av gjeld har steget kraftig.

Fare for prisfall

Likevel mener professoren ved New York University at det er stor fare for prisfall.

En gang vil sentralbankene starte å sette opp renten igjen. Det kan føre til en kraftig styrking av dollaren. Verdensøkonomien kan også gå inn i en nedgang krise snart, noe som også vil gi sterkere dollar.

Roubini synes heller ikke det er noen grunn til at investorer skal flokke til gull som en beskyttelse mot krise.

- Hvis du virkelig frykter en dyp økonomisk krise, bør du heller kjøpe hagler, hermetikk og andre varer som du kan bruke i hytta, skriver Roubini.

Publisert: