Siste rest av Rec forsvinner til utlandet
Styreleder Ole Enger medgir at det er litt vemodig at eierskapet i Rec Solar forsvinner til Kina. Men det viktigste for ham var at selskapet fikk et «godt hjem».
Enger, som er tidligere administrerende direktør i et samlet Renewable Energy Corporation, annonserte i dag salg av solcellevirksomheten til nå kinesiskeide Elkem.
Enger medgir at det er litt vemodig at selskapet nå definitivt forsvinner ut av Norge.
– Men samtidig må man være realist. Man må innse hva det kreves for å være konkurransedyktig. Og det viktigste for oss er at selskapet nå får et godt hjem slik at det blir ivaretatt, sier han til E24.
Han vil ikke være med på at det er nytteløst å drive denne typen virksomhet i Norge.
– Umulig er det ikke. Men det er krevende, sier han.
Elkem vil kjøpe Rec Solar
Av børs
Selve Rec Solars produksjon har for lengst flyttet utenlands. I dag lages solcellene i Singapore, etter at anleggene på Herøya og i Glomfjord og Narvik stengte dørene under finanskrisen.
– Den tidligere Solar-divisjonen – Rec Solar – har beholdt Rec-navnet og merket og er listet på Oslo Børs for å vise troskap til selskapets europeiske og norske røtter, har Rec skrevet på sine nettsider.
Nå skal selskapet etter planen tas av børs i andre kvartal 2015, og dersom alt går etter planen er det norske eierskapet snart historie.
Enger forteller at prosessen har pågått en god stund.
– Vi har alltid sagt at vi tror på konsolidering i industrien, sier han.
Fornøyde med prisen
Mandag morgen ble det kjent at tilbudet styret anbefaler er på 108,50 kroner per aksje. Til tross for at andre har ymtet frempå om at dette er relativt billig, er styrelederen tilfreds med prisen.
– Vi er godt fornøyde med det resultatet som foreligger, sier han.
Fornøyd er også administrerende direktør Helge Aasen i Elkem.
– Vi er fornøyde begge to, så det er bra det, sier han.
Aasen forteller at de en stund har vært på utkikk etter investeringer i deler av produksjonskjeden der Elkem i dag ikke har virksomhet, så kalt vertikal integrasjon.
– Vi har sett på en del alternativer, og tror at vi har funnet den beste løsningen. Dette er en vekststrategi for oss, sier Aasen.