- Oljeprisen vil komme tilbake andre halvår av 2015

Oljeanalytiker Trond Omdal mener Saudi-Arabia vil holde prisen nede i tre til seks måneder til.

- OLJEPRISEN TILBAKE I FREMTIDEN: Det sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. Han tror Statoil sannsynligvis må legge en plan hvor de enten kutter i utbytte, eller ytteligere besparelser og investeringskutt.
Publisert: Publisert:

Fredag duppet oljeprisen under 77 dollar fatet.

Til sammenligning var prisen for et fat nordsjøolje (Brent) for nøyaktig ett år siden 107,9 dollar.

Følg oljeprisutviklingen i vår aksjelive.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener Saudi-Arabia kjører «game of chicken» med de amerikanske skiferoljeprodusentene i USA.

«Kylling-leken» henspiller på hvem som holder ut lengst. Den brukes blant annet om rånere som kjører mot hverandre i stor fart, for å se hvem som svinger unna først.

Den som holder ut lengst vinner.

– Saudi-Arabia spiller et spill med skiferprodusentene, utdyper Omdal.

- For Saudi-Arabias del er det fornuftig å holde oljeprisen nede i tre til seks måneder til. Da vil de store selskapene, slik som Statoil og andre, ha lagt budsjettene sine. Og vil gi faktiske konsekvenser i form av kraftig reduksjon i amerikanske skiferinvesteringer, boreaktivitet på land. Det vil gi lavere vekst i amerikansk oljeproduksjon, uttaler Omdal til E24.

Les også

Han snakker oljeprisen ned

– Oljeprisen kommer tilbake

Omdal er ikke i tvil om at Saudi-Arabia vil «holde ut lengst» i det oljeprisspillet som smerter begge parter.

Omdal mener at det er i Saudi-Arabias interesse å holde prisene nede på kort sikt selv om de ønsker en høyere pris i fremtiden:

– Dette nervespillet vil føre til kraftig overforsyning og lavere priser i første halvår i 2015, men i andre halvår vil prisen vil balansere seg og komme tilbake. Saudi-Arabia ønsker en oljepris på 100 dollar fatet til slutt, sier han.

Dagens fall begrunner han i at markedet ikke har tro på at det blir ytterligere kutt i OPEC-kvoten og signalene fra Saudi-Arabia:

– Markedet tror nå på at oljeprisen må ned i 70 dollar fatet før OPEC kommer til å

kutte kvoten. Og det er en risiko for at Saudi-Arabia ikke vil produsere mindre, og ikke justerer ned mot sin egen kvote.

Kan måtte kutte i utbytte

– Statoil trenger 100 dollar fatet for å ha en balansert kontantstrøm, og for dem innebærer en oljepris på 80 dollar fatet en negativ kontantstrøm på 30 milliarder per år etter utbytte, mener han.

Les også

– Det har gått raskere ned enn jeg hadde ventet

- Med en så lav oljepris som nå, må Statoil sannsynligvis komme opp men en ny plan med enten ytterligere besparelser og kutt i investeringer, eller kutt i utbytte. Den lave oljeprisen vil ha effekter også for resten av den norske oljeindustrien.

– Samtidig har Statoil også prosjekter som vil kunne være lønnsomme med en oljepris helt ned på 40 dollar fatet slik som «Johan Sverdrup». Men de fleste av de lønnsomme prosjektene vil bli mindre lønnsomme nå.

Les også:

Økt produksjon på norsk sokkelProfessor om konsekvensen av lavere oljepris: - De som kan bytte til olje, gjør detOljegiganter vurderer å fusjonere i USAMens oljeprisen har falt 30 dollar, er bensinprisen bare redusert med 80 ørePublisert: