Nytt hopp i strømprisen: Varer resten av uken

Strømprisen gjør et nytt hopp onsdag, til 59 øre kilowattimen i Sør-Norge. – Det skal være sånn de neste to-tre dagene, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt til E24.

HØYERE PRISER: Svak vind og kjølig vær bidrar til et nytt hopp i strømprisen til 59 øre kilowattimen fra 44 øre kilowattimen tidligere i uken. Prisen vil holde seg høy de neste dagene, tror Wattsight. Illustrasjonsbilde av Statkrafts vindpark i Kjøllefjord.
Publisert: Publisert:

Etter en tørr sommer har kraftprisene ligget på et mye høyere nivå enn i tidligere år, og svingningene i prisene er også store.

Onsdag hopper kraftprisen til 59 øre kilowattimen (60,74 euro megawattimen) i Sør-Norge, mens den ligger på 54 øre kilowattimen i Tromsø.

Tidligere i uken handlet strømprisen til 44 øre kilowattimen. Dette er prisene på kraftleddet alene, uten nettleie og avgifter.

– Det skal være sånn de neste to-tre dagene nå. Det er på grunn av lite vind. Det er egentlig ikke veldig kaldt, men temperaturen har normalisert seg litt, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight til E24.

– Så prisene vil holde seg på rundt 60 euro per megawattime?

– Det har jeg stor tro på. Og de vil ligge godt oppe på 50-tallet resten av vinteren, sier han.

De store svingningene er trolig bare et varsel om hva som vil komme. Både Norges vassdrags- og energidirektorat og Statnett har advart om at svingningene i strømpriser vil bli større etter hvert som Europa skjerper klimamålene.

Les mer: Venter fortsatt høy strømpris: Kan få flere pristopper

Les også

Spår store svingninger i strømprisen

Kan stige videre

Skulle vinteren komme med enda kaldere vær, kan det komme til å svi ordentlig for forbrukerne, etter et tredje kvartal hvor strømpris med nettleie og avgifter var 30 prosent høyere enn samme periode i fjor.

I tredje kvartal betalte forbrukerne i snitt 1,23 kroner kilowattimen for strøm, og av dette var 55 øre selve kraftprisen, mens nettleie og avgifter utgjorde 68 øre, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

– I dag ligger temperaturen akkurat på normalen. Det er fortsatt potensial for å bli betydelig kaldere, men det er ikke noen indikasjon i værmeldingene på at det skal bli mye kaldere eller varmere den neste måneden, sier Lilleholt.

– Hva kan man vente hvis været blir kaldere?

– Hvis temperaturen i snitt faller med tre-fire grader kan man forvente enkelte dager med kraftpris på 70-80 euro, hvis det er lite vind. Men dette vil jevne seg ut på ukesbasis.

En pris på 80 euro per megawattime tilsvarer 78 øre per kilowattime. I tillegg kommer nettleie og avgifter.

Les mer: Vestlendinger betaler 20 øre mer per kWh i nettleie enn i Oslo: – Vi ser det som en straff

(saken fortsetter under figuren)

SVINGER MYE: Den siste uken har systemprisen på kraftbørsen Nord Pool svinget mellom 44 og 61 euro per megawattime, som tilsvarer mellom 43 og 60 øre kilowattimen. Prisen for kraft skal falle noe torsdag, etter en topp onsdag.

60 euro er en vanlig pris

Kraftanalytikeren tror prisene jevnt over vil holde seg under dette nivået selv med kaldt vær, med mindre det skulle oppstå større forstyrrelser i systemet.

– Prisen vil vanskelig kunne stige noe særlig mer enn toppnivåene på kontinentet på 70-80 euro i snitt gjennom døgnet, med mindre det er ekstreme svingninger. Dette er blant annet knyttet til prisene på fleksibel gasskraft, sier han.

Les også

Venter fortsatt høy strømpris: Kan få flere pristopper

Ifølge Lilleholt må også norske forbrukere venne seg til at prisene varierer mye med vær og vind, særlig når det skal komme mer fornybar energi inn i kraftsystemet i takt med den grønne omstillingen i Norden og Europa.

– Nå for tiden er 60 euro per megawattime en vanlig pris når vi har lav vind. Men vi skal bare tilbake til helgen for å se priser ned mot 40 euro megawattimen. Det er store svingninger, men det er sånt man vil få oppleve mer av når det blir større innslag av fornybar energi i kraftsystemet, sier Lilleholt.

– Det er helt andre priser på kontinentet, så vi har ikke fått smitte av de prisene ennå. Da prisene nådde 100 euro i enkelte timer i Sør-Norge i slutten av november, var prisene oppe i 350 euro i Belgia, sier han.

Belgierne måtte dermed tåle en kraftpris som kortvarig var oppe i hele 3,40 kroner per kilowattime.

Les mer: Spår store svingninger i strømprisen

Publisert:

Her kan du lese mer om