Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner
Statoil tror gigantprosjektet Doggerbank kan forløse neste generasjons vindturbiner. De kan bli mer enn 50 prosent større enn i dag, tror vindbransjen.
Det bygges ut mange store vindparker for tiden, som Fosen i Norge der det til sammen skal bygges ut 1.000 megawatt vindkraft.
Statoil bygger nå et milliardprosjekt på rundt 1.000 megawatt havvind utenfor New York.
Men ett britisk prosjekt trumfer de fleste i størrelse: Doggerbank.
Dette prosjektet er fordelt på fire utbygginger på totalt 4.800 megawatt, det vil si 12 ganger størrelsen på Statoils største vindpark, britiske Dudgeon. Statoil eier halvparten av tre av disse prosjektene, sammen med britiske SSE.
Doggerbank-prosjektet er så stort at det kan bidra til teknologiutvikling i en helt ny skala, sier Irene Rummelhoff, direktør for nye energiløsninger i Statoil.
– Det er et kjempeprosjekt på alle måter. Det er stort i skala men også et fantastisk flott prosjekt, sier hun til E24.
– Det er så strategisk. Det kan være med på å utløse den neste generasjonen turbiner, for det er så stort. Det er mange spennende diskusjoner med turbinleverandører rundt det prosjektet.
Statoil-sjef Eldar Sætre har tidligere sagt at selskapet kan bygge ut de 3.600 megawattene med 300 turbiner, og dermed antydet en turbinstørrelse på 12 megawatt.
Les mer: Her er Statoils gigantplaner
I 2019 kommer britenes neste auksjonsrunde, og da vil Statoil komme med bud.
– Vi satser på å være med på den neste «Contracts for Difference»-auksjonen i Storbritannia med det prosjektet, og jobber hardt med det , sier Rummelhoff.
Doggerbanken er for øvrig også området hvor det danske og nederlandske svaret på Statnett har foreslått å bygge en kunstig øy, «Dogger Island». Denne kan fungere som en sentral for de massive mengdene vindkraft som skal bygges ut i dette området, ifølge nettoperatørene.
Les mer: Vil bygge kunstig øy i Nordsjøen
50 prosent større
Verdens største vindturbin er Vestas V164, som produseres i et samarbeid med japanske Mitsubishi og har en kapasitet på 8 megawatt. Siemens jobber også med en tilsvarende turbin, som nylig ble typegodkjent av DNV GL.
Vestas kunngjorde i fjor at en oppgradert versjon av kjempeturbinen skal leveres meden kapasitet på hele 9,5 megawatt.
Danske Ørsted (tidligere Dong Energy) er verdens største utbygger av havvind, og selskapet mener at neste generasjons vindturbiner kanskje kan komme opp i 13 til 15 megawatt.
Dette er også noe av bakgrunnen for at selskapet nylig sa seg villig til å bygge ut havvindparker i Tyskland uten subsidier et stykke ut på 2020-tallet.
Les mer: Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing
Kraftig kutt i kostnader
Rummelhoff har tidligere fortalt E24 at kostnadene for havvind har falt mye raskere enn noen ville ha trodd, med et fall i kostnader på 50 prosent på bare to år.
Les mer: Slik er Statoils store vindmøllesatsing
Statoil har stor tiltro til det europeiske havvindmarkedet, og venter at det vokser fra 12.000 megawatt i 2016 til 70.000 megawatt i 2030.
Den økningen tilsvarer 145 vindparker av Dudgeons størrelse.
I fjor ble det installert 3.100 megawatt havvind i Europa, en økning på 25 prosent fra året før, ifølge organisasjonen Wind Europe.
Les mer: Ny rekord for europeisk havvind
Statoils enhet for nye energiløsninger planlegger å investere 100 milliarder kroner på blant annet havvind frem til 2030, noe som tilsvarer rundt åtte milliarder kroner i året.
Les mer: Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park
Globalt ble det installert 52.573 megawatt vindkraft i fjor, med nye rekordår i Europa, India og innen global havvind, mens Kinas installasjoner gikk noe ned.
Det er nå installert nær 540.000 megawatt vindkraft globalt.