Nyhetsbyrå: Opec enige om produksjonskutt – oljeprisen faller

Flere medier melder at Opec har blitt enige om å forlenge kuttene med ni måneder.

OLJEMENN: Slik så det ut i Wien før Opec-delegatene fant sine plasser torsdag.
Publisert:

Et Opec-delegat bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at Opec-landene har blitt enige om å forlenge produksjonskuttene ut første kvartal 2018.

Dette betyr i praksis en ni måneders forlengelse av den nåværende avtalen som utløper 30. juni.

Les også

Vårens viktigste oljemøte: Opec møtes i Wien

Det var i november i fjor at Opec-landene ble enige om å kollektivt kutte den totale produksjonen i oljekartellet med 1,2 millioner fat per dag, for rebalansere markedet, og redusere oljelagrene.

Også Financial Times bekrefter kuttet etter å ha snakket med to Opec-delegater, og Bloomberg siterer ikke-navngitte kilder på samme informasjon.

Dersom rapportene stemmer er dette i tråd med forventningene på forhånd, og rett før møtet uttalte Saudi-Arabias energiminister, Khalid al Falih, at det var «svært sannsynlig» at kuttene ble forlenget med ni måneder.

Oljeprisen stuper

Like etter meldingen fra al Falih falt prisen på nordsjøolje (brent spot) fra 54,60 dollar fatet, til 53,60 dollar fatet. Siden da har prisen fortsatt nedover, og handles litt over klokken 12.30 for 52,90 dollar fatet.

Årsaken til at oljeprisen faller, til tross for forlengelsen, mener oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, at kan være sammensatt. Hun ser heller ikke bort ifra at det kan komme en korreksjon opp igjen utover kvelden eller morgendagen.

– Eller så er det dette som er en korreksjon av den tidligere oppgangen, sier Saltvedt.

Oljeprisen klatret først cirka 60 cent gjennom natten og morgenen, før fallet startet litt før klokken 11.00.

Ifølge oljeanalytikeren er det ikke noe klart svar på hvorfor oljeprisen reagerer som den gjør.

– Det er jo litt pussig at oljeprisen faller, det er ikke noen grunn til at det skal få et fall, men det kan være litt skuffelse for noen som hadde håpet på lengre, eller større kutt. Også er det typisk posisjonering blant tradere, sier Saltvedt.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

Flere muligheter ble diskutert

Ifølge Financial Times var det også oppe til vurdering å inngå en 9+3-avtale, som ville gjøre det enklere å eventuelt forlenge avtalen ved utgangen av mars neste år.

Blant andre Irak som har to store anlegg som skal stå klare i slutten av året virker lite interesserte i å bli med på kutt som strekker seg langt ut i 2018.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

Les også

Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

Les også

WSJ: Opec fridde til oljetradere. Nå har stemningen surnet

Publisert:

Her kan du lese mer om