Kraftig priskutt ga bensin-bonanza
Fylte du en 50-liters tank på Shell på Gjelleråsen mandag ettermiddag, kunne du ha spart nesten 200 kroner om du isteden dro til St1 rett over gaten.
– Det er mandag, og da går de fleste bensinstasjoner til listepris (red.anm. se faktaboks) på både bensin og diesel, sier pressetalsmann i Cirkle K Norge, Knut Hansen, til E24.
Men denne mandagen var noe utenom det vanlige i hovedstaden, med dieselpris på 9-tallet og bensinpris på 11-tallet.
– I dette tilfelle er det nok noen som har vært litt sene med å sette opp prisene i forhold til konkurrentene, etter en helg med ganske lave priser, sier Hansen.
De lave prisene mandag ettermiddag skapte køer inn mot bensinstasjonen St1 på Gjelleråsen. Bilistene hadde ett mål for øyet - grisebillig drivstoff.
Under 10 kroner literen
Diesel kostet 9,87 kroner per liter hos St1, mens literprisen for diesel var 13,58 kroner rett over gaten hos Shell på samme tidspunkt.
Det utgjør en prisdifferanse på 37,6 prosent.
Bensinen fra Shell-pumpen kostet 15,10 per liter, mot 11,69 kroner hos konkurrenten St1.
Prisnivået på bensin lå dermed hele 29,2 prosent høyere på Shell-stasjonen.
Det gir store variasjoner i hvor mye bilistene måtte bla opp for full tank mandag ettermiddag.
Å fylle en 50-liters tank med bensin kostet 755 kroner hvis man valgte Shell, mot 584 kroner for bilistene som valgte St1.
Prisene ved St1 lå på samme nivå som prisnivået i hovedstaden under påskehøytiden i år. Med under 10 kroner per liter diesel, opplevde man da de laveste prisene på 15–20 år i hovedstaden.
Over tre kroner fra billigste til dyreste
Slik var prisbildet hos utvalgte aktører på Gjelleråsen i Oslo mandag ettermiddag:
St1 på Gjelleråsen:
Blyfri 95 11,69 kroner
Diesel 9,87 kroner
Shell på Gjelleråsen:
Blyfri 95 15,10 kroner
Diesel 13,58 kroner
Cirkle K Eidsvoll:
Blyfri 95 14,97 kroner
Diesel 13,42 kroner
Påskekrig på bensin: – Billigste bensin på 15-20 år i Oslo
Taper penger
Hansen er ikke sjokkert over at St1 kuttet prisene atskillig mer enn konkurrentene var villige til.
– Dette gjenspeiler bare konkurransen i markedet. Det er ikke lenge siden diesel kostet litt under ni kroner, men dette er jo veldig lavt i forhold til hva som er innkjøpspris. På en annen side så er det jo veldig hyggelig for kundene.
Stefan Samuelson, direktør for stasjonsdrift i St1 sier til E24 litt over klokken fem mandag ettermiddag at prisene nå er satt opp igjen.
– Vi kan ikke ligge med superlave priser for evig. Våre konkurrenter har hatt høye priser, og vi har nå satt opp prisene igjen. Vi ser på den lokale konkurransen hele tiden, sier Samuelson.
Han forteller at prisen lå så lavt at de tapte penger.
– Under ti kroner for dieselen er ekstremt lavt, og nettopp derfor kan vi ikke ligge der så lenge. Vi kan ha vært litt for trege til å justere oss til konkurrentene.
Kjøresesongen i USA hever prisen
Ifølge Hansen i Cirkle K, er det ikke uvanlig med priskriger rundt påske og jul. På sommeren pleier det dog å være noe annerledes.
– Normalt sett så pleier innkjøpsprisen på bensin og diesel å være høy på sommeren, og det har sammenheng med at amerikanerne nå kjører veldig mye bil, som påvirker drivstoffprisene i Europa.
– Hvordan tror du prisene vil bli resten av sommeren?
– Vi følger markedet fra dag til dag når det gjelder innkjøpspris, men jeg vil ikke spå hva vi kommer til å ligge på. Det overlater jeg til analytikerne.
Oljeprisen har steget noe hittil i år, men dette har ifølge Hansen liten innvirkning på drivstoffprisene.
Hvis man tanker opp bilen for 100 kroner, går om lag 60 kroner direkte til staten gjennom drivstoffavgifter, 10 kroner går til å dekke kostnader til drift, transport og fortjeneste, mens resterende 30 prosent er innkjøpspris.
– Bensin og diesel er råvarer man handler internasjonalt med, og den svinger mye etter andre faktorer enn oljeprisen, blant annet tilbud og etterspørsel, sier Hansen.