Aker Solutions sikter mot havvind-jobb

Vattenfall har valgt Aker Solutions og Siemens som foretrukne leverandører av strømplattformer til Vattenfalls britiske havvindprosjekt Norfolk.

Dette er Vattenfalls vindpark Kentish Flats.
Publisert:

Leveransene det er snakk om er omformerplattformer, skriver Aker Solutions i en melding.

Hvis Vattenfall bygger ut prosjektet, ka Aker Solutions få kontrakt på å levere blant annet selve understellene og dekkene på plattformene, mens Siemens Energy etter planen skal levere omformerutstyr.

Slike plattformer gjør vekselstrømmen om til likestrøm før den sendes inn til kraftnettet på land. Dette er nødvendig for vindanlegg som ligger langt til havs.

Kværner, som nå er en del av Aker Solutions, har også tidligere fått kontrakter på leveranser til havvindbransjen. Selskapet leverer nå flytende understell til Hywind Tampen som er under bygging, og har også tidligere levert 49 understell til vindturbiner til vindparken Nordsee Ost på tysk sokkel.

– Dette gjør oss i stand til å ta ytterligere steg for å utvikle leverandørmodeller og teknologi til fornybar energiproduksjon, sier konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions i en melding.

Klare for grønt skifte

Aker-systemet har tatt omfattende grep den siste tiden, blant annet for å få med seg forretningsmulighetene i det grønne skiftet. Kværner og Aker Solutions har slått seg sammen, og havvindselskapet Aker Offshore Wind og eierselskapet Aker Horizons har begge gått på børs.

Det er enorme muligheter som byr seg. Havvindbransjen i Europa tok i fjor investeringsbeslutninger for utbygginger på totalt 270 milliarder kroner, ifølge Wind Europe. Europa har nå 25 gigawatt havvind, men EU skal bygge ut 300 gigawatt innen 2050.

Storbritannias Crown Estate tildelte mandag lisenser for åtte gigawatt havvind, og landet har planer om å bygge ut 40 gigawatt innen 2030. Blant vinnerne var BP, RWE, EnBW og Total.

Les på E24+

(+) Guide til grønne investorer: Hvor mye er en megawatt?

Vattenfall har ikke bestemt seg for å gå videre med Norfolk-prosjektene så langt. Men hvis selskapet gjør det, er planen å inngå en kontrakt for produksjon og installasjon av HVDC-konverteringsplattformer (HVDC betyr høyspent likestrømsoverføring) med Aker Solutions og Siemens.

Tidligere har også norske Aibel fått flere kontrakter til slike omformerplattformer til havvindbransjen, inkludert for tysk-nederlandske Tennet og Equinors prosjekter.

Les også

Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

To enorme delprosjekter

Norfolk-området består av delprosjektene Norfolk Vanguard og Norfolk Boreas, og er totalt på 3.600 megawatt installert kapasitet. Det vil bli et av verdens største havvindprosjekter, lik stor som Equinor og SSEs Doggerbank-prosjekt.

– Vi er ekstremt sikre både på valget av Siemens Energy og Aker Solutions som foretrukket tilbyder, og i vår avgjørelse om å bruke innovativ HVDC-teknologi, sier Catrin Jung som leder forretningsutvikling offshore i Vattenfall.

– Dette vil gi den lokale leverandørkjeden muligheten til å gå i dialog med Siemens Energy og Aker Solutions for å utforske de store mulighetene som ligger i det som vil være den største havvindsonen i verden, sier Rob Anderson, som er Vattenfalls prosjektdirektør for de to britiske prosjektene.

Les meldingen fra Aker Solutions
Les også

Rekordhøyt beløp i europeisk havvind: Skal bygge for 270 milliarder

Les også

Britene skal bygge nye 8.000 megawatt havvind: BP og Total blant vinnerne

Les også

Sikrer 65 milliarder til Doggerbank-utbygging

Publisert: