Njord-feltet tilbake i produksjon

Oppgraderingen som begynte i 2016 er ferdig, og produksjonen ved olje- og gassfeltet har startet opp igjen.

Njord-feltet ligger i Norskehavet, ut fra kysten av Trøndelag.
Publisert: Publisert:

Produksjonen ved Njord-feltet startet opp igjen tirsdag ettermiddag, melder Equinor onsdag.

Plattformen og lagerskipet har begge vært gjennom oppgraderinger mellom 2016 og 2022, og ble tatt i land.

Feltet skulle opprinnelig produsere frem til 2013. Planen er nå at Njord skal være i drift frem til 2040.

Oppgraderingen og forlengelsen kom fordi det var store volumer igjen, i tillegg til at det ble gjort funn nær feltet som kan produseres og eksporteres via Njord. Et av disse er havbunnsfeltet Hyme, som ble satt i produksjon i 2013.

Les på E24+

– Næringslivet står i en spagat nå

– Jeg er stolt av at vi og våre partnere Wintershall Dea og Neptune Energy nå har kommet i mål med et helt unikt prosjekt. Det er første gang en plattform og et lagerskip kobles fra feltet, oppgraderes og slepes tilbake, og vi har nå doblet levetiden for feltet, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Njord-feltet ligger i Norskehavet, ut fra kysten av Trøndelag. Produksjonen ved feltet startet i 1997. Partneren på feltet er Wintershall Dea med 50 prosent, operatør Equinor med 27,5 prosent og Neptune Energy med 22,5 prosent.

Forsinket

Oppstarten ved Njord er to år forsinket.

Årsaken er ifølge Equinor at oppgraderingsprosjektet var mer krevende enn antatt, og at coronapandemien rammet prosjektet hardt.

Investeringskostnadene økte til drøye 31 milliarder kroner, mot planlagte 17 milliarder kroner. Ifølge Equinor er prosjektet likevel lønnsomt med en lavere oljepris enn i dag.

Det er Aker Solutions som har hatt hovedansvaret for prosjektering og oppgradering av plattformen. Brevik Engineering gjorde prosjekteringen for lagerskipet, mens Aibel sto for oppgraderingen.

Skal bore mer

– Vi har som ambisjon å produsere om lag like mye fra Njord og Hyme som vi har produsert fram til i dag, over 250 millioner fat oljeekvivalenter, sier Kjetil Hove, konserndirektør for utforskning og produksjon Norge i Equinor.

Det skal også bores ti nye brønner på Njord fra et oppgradert boreanlegg og letes mer i nærområdet.

Plattformen og lagerskipet skal også snart ta imot fra to nye havbunnsfelt, i tillegg til Hyme. Feltene Bauge og Fenja har til sammen 110 millioner fat utvinnbare ressurser, ifølge Equinor.

Partneren Neptune Energy gleder seg over at Njord-oppgraderingen nå er ferdigstilt. Oppstarten vil ifølge selskapet øke Neptunes produksjon i Norge med 10 000 fat oljeekvivalenter per dag.

– Oppgraderingen av Njord representerer en betydelig investering på norsk sokkel, og understreker Neptunes ambisjon om å satse videre i Norge, sier Odin Estensen, Neptune Energys administrerende direktør for Norge og Storbritannia, i en melding.

Publisert: