Storbritannia varmer opp kullkraftverk for første gang i vinter
Både Sør-Norge og Storbritannia er ventet å få årets høyeste strømpris mandag. Nå gjøres tre britiske kullkraftverk klare til å kunne produsere strøm.
Iskald tåke brer seg over De britiske øyer, og vil sende gradestokken ytterligere ned i store deler av England de kommende timene.
Et kuldevarsel er allerede sendt ut, ifølge britiske medier, og nå tar den britiske systemoperatøren National Grid grep for å håndtere situasjonen.
Operatøren har bedt tre kullkraftverk om å varme opp og stå klare til å kunne generere og produsere strøm mandag.
Det er første gang så langt i vinter at National Grid har sett behov for å gjøre kullkraftverkene – som de bruker som en reserveløsning – klare til bruk.
Langdryg godkjenning gir motvind for vindkraft
Økt forbruk og mindre vind
Årsaken er at det kalde været vil føre til økt forbruk av strøm blant kalde briter de kommende dagene. Etterspørselen er forventet å nå et toppnivå på 42,2 gigawatt mandag klokken 17 britisk tid, opp fra 40,2 gigawatt på samme tid søndag, ifølge Bloomberg.
I tillegg vil det være mindre vind, noe som også har stor betydning. Storbritannia er nemlig den nest største produsenten av havvind, hvor de får mye av strømmen sin fra.
Som følge av dette ser National Grid behov for å kunne øke tilførselen av strøm på annet vis, denne gangen gjennom kullkraftverkene.
– Som en forsvarlig systemoperatør har vi disse verktøyene for ekstra beredskap for å kunne drive nettverket som normalt, og offentligheten bør fortsette å bruke kraft som normalt, skriver National Grid videre på Twitter.
Krig og inflasjon fyrer opp under Europas kullkraftverk: – Billig å starte opp, men dyrt å drifte
Høyeste strømpris så langt i år
Søndag ettermiddag kom det ferske strømpriser for mandag. Strømprisen vil være den høyeste så langt i år i Storbritannia og en kilowattime vil i snitt koste 2,29 norske kroner, ifølge Bloomberg.
Også i Sør-Norge får man mandag den høyeste strømprisen så langt i år. I snitt vil prisen være på 1,97 kroner per kilowattime i prisområdene rundt Oslo, Bergen og Kristiansand.
På det dyreste, fra klokken 09–10, koster strømmen 2,8 kroner, viser tall fra strømbørsen Nordpoolstrømbørsen NordpoolPrisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen..
Skulle kullkraftverkene gå i gang med produksjon mandag, vil det trolig kunne påvirke strømprisene. Dette kartet viser at Storbritannia også søndag har den høyeste strømprisen i Europa:
Kull eller gass
Storbritannia planlegger å fase ut kullkraft neste år for å kutte i sine klimagassutslipp. Men regjeringen har bedt flere kraftprodusenter om å holde sine kullkraftverk beredskapsklare i vinter, som følge av gassmangelen i Europa.
Britene er også avhengig av gass som kraftkilde, men ved å sette i sving kullkraftverk, blir de mindre avhengig av gass, som over lengre tid har vært svært dyrt.
Laveste gasspris siden høsten 2021: – Overraskende store bevegelser nedover
Gassprisene har imidlertid den siste tiden kommet ned fra de rekordhøye nivåene, som følge av mildvær i Europa og med det muligheten til å holde mer av gassen igjen i lagrene.
Kullkraftverkene som nå er bedt om å stå klare er to av Drax Plc sine (unit 5 og 6) og Electricite de France SAs (EDF) West Burton-kullkraftverk.
Hit ankommer den avgjørende norske gassen Storbritannia
Skulle stenge før regjeringen grep inn
EDF varslet i mars 2021 at de ville stenge ned dette kullkraftverket i september 2022. Men i juni i fjor ba den britiske regjeringen selskapet om å fortsette å holde liv i kullkraftverket gjennom vinteren.
Ny stengedato er 31. mars i år.
Også Drax har utsatt stengingen av sine kullkraftverk på oppfordring fra de britiske myndighetene.
Det er ikke bare i Storbritannia at regjeringer har grepet inn og enten fyrt opp allerede nedstengte kullkraftverk eller bedt produsenter holde produksjonen gående lenger.
I løpet av høsten har flere tyske kullkraftverk startet opp igjen produksjonen. Det har man også sett i Ungarn.