Oljeprisfall etter kuttenighet: – Mye lavere enn det markedet trenger

Oljeprisen falt bratt etter at Saudi-Arabia og Russland ble enige om produksjonskutt som ikke er store nok til å balansere oljemarkedet. Fra toppen tidligere torsdag har den rast 12 prosent.

Oljeprisen er ned rundt 50 prosent siden årsskiftet på grunn av en «dobbeltsmell» i oljemarkedet, med etterspørsel som raser og produksjon som jekkes opp.
Publisert:

Oljekartellet Opec og andre oljeproduserende land, med gigantene Saudi-Arabia og Russland i spissen, har siden klokken 16.00 hatt et videomøte for å diskutere en ny kuttavtale. Det i kjølvannet av en krise i oljemarkedet.

Oljeprisen har svingt markant i løpet av dagen og kvelden i lys av sprikende rapporter.

Tidligere torsdag ble det meldt om diskusjoner om et kutt på 20 millioner fat per dag. Det sendte oljeprisen til værs, men landene skal isteden være enige om å kutte 10 millioner fat per dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters i kveld.

I tillegg vil oljelandene kutte 8 millioner fat per dag fra juli og ut året. Deretter vil kuttene være på 6 millioner fat per dag fra januar 2021 til og med april 2022.

Klokken 00.45 meldes det om at Mexico fortsatt ikke har bestemt seg om de vil være med å kutte. Landets andel av de 10 millioner fatene per dag er på 0,4 millioner, ifølge Energy Intel.

USA-president Donald Trump bekrefter på en pressekonferanse klokken 00.30 at han akkurat har snakket med Russlands Vladimir Putin og Saudi-Arabias Mohammed bin Salman.

– Vi får se hva som skjer. Jeg vi si de er nære en avtale og at det kommer en kunngjøring i dag eller i morgen, sier Trump, sier Trump natt til fredag norsk tid.

– Mye lavere enn det markedet trenger

Rapportene om oljekuttet på 10 millioner fat per dag senket oljeprisen.

Fra toppen tidligere i dag er den klokken 23.00 ned rundt 12 prosent til 31,6 dollar fatet.

– Et avtale på 10 millioner fat per dag er mye lavere enn det markedet trenger for øyeblikket, forklarer sjef Bjørnar Tonhaugen for oljemarkedet i Rystad Energy i en kommentar.

Meldingene torsdag er ikke bekreftet. Detaljer om størrelse, fordeling og lengde er heller ikke bekreftet.

Opec ønsker også at G20-landene, som møtes fredag, kutter fem millioner fat per dag, ifølge Bloomberg.

– Uten avtale blir konsekvensene brutale

Kuttenigheten på 10 millioner fat per dag vil bety det største Opec-kuttet i historien, men flere har på forhånd spådd at en slik kuttavtale ikke vil være nok til å balansere oljemarkedet.

Ifølge Rystad Energy vil oljeetterspørselen falle med massive 28 millioner fat per dag i april og 21 millioner fat per dag i mai.

Bortfall av etterspørsel etter coronakrisen og en priskrig mellom Opec og Russland, som tidligere har hatt en kuttavtale (Opec+), har ført til et dramatisk fall i oljeprisen fra 66 dollar fatet ved nyttår til 21 dollar fatet på det laveste i mars.

– Uten avtale blir konsekvensene brutale, og vi venter at oljeprisen vil nå nye bunner for året hvis det skjer, påpekte oljeanalytiker Helge Martinsen i DNB Markets før møtet.

Det blant annet fordi oljelagrene nå fylles opp i rekordfart.

En sentralt usikkerhet rundt en eventuell kuttavtale er om Saudi-Arabia og Russland vil kreve at USA forplikter seg formelt. Dette har landet, som ikke er en del av Opec+-samarbeidet, sagt er uaktuelt.

Les også

Oljekutt vil stoppe «det villeste tankmarkedet på lang tid»: – Aksjene vil nok falle kraftig

Norge observerer

Norge deltar med ekspedisjonssjef Lars Erik Aamot i Olje- og energidepartementet som observatør på Opec-møtet torsdag.

E24 har også fått bekreftet at olje- og energiminister Tina Bru skal delta på et ekstraordinært energimøte med G20-landene fredag.

Oljeimportørene blant G20-landene kan komme til å annonsere kjøp av olje for å støtte oljeetterspørselen i forbindelse med fredagens møte, sa Fatih Birol, lederen i Det internasjonale energibyrået til al-Arabiya TV torsdag, ifølge Reuters.

Oljekjempen Saudi Aramco skulle etter planen ha offentliggjort prissettingen for mai allerede torsdag. Dette skal nå være utsatt til lørdag på grunn av møtene.

Les også

Bloomberg: Saudi-Arabias statsfond står bak milliardkjøp i Equinor

Publisert: