Frykter at handelskrigen kan bremse det grønne skiftet: Vindturbiner kan bli dyrere

Danske Vestas og den globale vindbransjens organisasjon advarer mot at handelskrig kan true utbyggingen av fornybar energi og det globale grønne skiftet som trengs for å nå klimamålene som ble satt i Paris i 2015.

FRYKTER BREMS: Den globale vindbransjens organisasjon frykter at handelskrigen skal bremse det grønne skiftet, og får støtte av den danske turbinleverandøren Vestas. Dette er det britiske havvindprosjektet Thanet, med 100 Vestas-turbiner.
Publisert: Publisert:

Det er bred enighet om at verden må produsere mer fornybar energi hvis man skal kunne opprettholde dagens vekst og samtidig erstatte det enorme forbruket av fossil energi globalt.

FNs klimapanel har sagt at fornybarinvesteringene må femdobles til 2.400 milliarder dollar årlig innen 2050 hvis verden skal kunne nå målet om å begrense global oppvarming til ned mot 1,5 grader over førindustrielt nivå.

Men handelskrigen og økende proteksjonisme kan true det grønne skiftet, sier den globale vindkraftorganisasjonen Global Wind Energy Council (GWEC). Og utspillet får støtte fra den danske turbinleverandøren Vestas.

«Proteksjonistisk politikk kan potensielt øke kostnadene i leverandørkjeden til vindturbiner med opptil 20 prosent», skriver GWEC i en melding mandag.

Les også

Spår tre grader varmere klode: Handelskrig kan true klimamål

Kan dempe lyse utsikter

Utspillet kommer samme dag som Det internasjonale energibyrået (IEA) legger frem rosenrøde utsikter for fornybar energi globalt, med en kraftig oppjustering av byråets anslag for fornybarveksten og spådommer om 50 prosent vekst i kapasiteten frem til 2024.

Årsaken er teknologiforbedringer og politiske tiltak for å få fart på det grønne skiftet.

GWEC ber derfor verdens regjeringen om å avstå fra å innføre handelsbarrierer som rammer vindturbiner og utstyr til vindbransjen, og sikre at finansieringen av det grønne skiftet kan fortsette fritt og uhindret.

– Enten vi er i Beijing, Brussel eller Washington så står vi alle overfor et felles problem, og vi må samarbeide om å erstatte fossil energi med fornybar energi så raskt og billig som mulig, sier GWEC-direktør Ben Backwell.

Tidligere har også analysefirmaet Wood Mackenzie advart mot at handelskrig kan gjøre det grønne skiftet dyrere og mer krevende.

Les på E24+

Bonheur er en grønn aksje som den «grønne bølgen» neppe har gjort overpriset

Vestas frykter for konkurransekraften

Kostnaden for landbasert vind har falt med 45 prosent det siste tiåret, men kostnadene kan øke med opptil 20 prosent på grunn av toller på leverandørkjeden, advarer organisasjonen. Det kan også føre til at planlagte investeringer droppes.

– Handelskrig og barrierer gjør reell skade på virksomheter ved å blåse opp prisene. Det gjør en global leverandørkjede mindre global, og gjør fornybar energi mindre konkurransedyktig, sier Morten Dyrholm, en av direktørene i danske Vestas.

– Det å utløse det globale potensialet innen vindenergi vil være spesielt viktig, sier Francesco La Camera som er direktør for Det internasjonale byrået for fornybar energi, Irena.

Byrået la denne måneden frem rapporten «Future of Wind», som anslo at globale investeringer i vindkraft må øke fra dagens nivå på rundt 85 milliarder dollar årlig til over 300 milliarder dollar årlig rundt 2050 for at man skal kunne nå de globale klimamålene.

GWEC åpnet mandag konferansen Beijing Renewable Energy Investment Summit i samarbeid med den kinesiske fornybarorganisasjonen CREIA og det kinesiske vindkraftorganisasjonen CWEA.

Les også

Equinor blant bidragsyterne: Storbritannia leverte mer fornybar enn fossil kraft

Les også

KrFU vil avvikle oljenæringen innen 2035

Publisert: