Occidental overbyr Chevron i kamp om Anadarko

Occidental vil kjøpe Anadarko og tilbyr en avtale verdt 57 milliarder dollar - betydelig høyere enn Chevrons tidligere bud på oljeselskapet.

Publisert:

12. april varslet oljegiganten Chevron et bud på konkurrenten, olje- og gassprodusenten Anadarko på 33 milliarder dollar.

Medregnet gjelden til Anadarko var avtalen verdt 50 milliarder dollar da budet ble fremmet.

Det ville gjort Chevron til et av verdens absolutt største oljeselskaper, og avtalen ville vært den åttende største energiavtalen noensinne, ifølge Dealogic.

Byr 20 prosent mer

Nå har Occidental kommet med et bud som er 20 prosent høyere, ifølge en melding. De tar da utgangspunkt i at Chevron-budet var verdt 63,46 dollar per aksje ved børsens stengetid tirsdag.

Occidental byr 76 dollar per aksje. Halvparten er kontant, mens resten er i Occidental-aksjer.

Occidental opplyser at avtalen de tilbyr er verdt 57 milliarder dollar, basert på selskapets sluttkurs tirsdag.

Les også

Chevron blir «ultragigant» etter milliardoppkjøp: Største oljeoppkjøp siden Shell kjøpte BG

– Occidental tror budet er både finansielt og strategisk overlegent for Anadarkos aksjonærer, og vil skape en global energileder med skala og geografisk diversifisering til å drive vekst og levere verdi og avkastning til aksjonærene i begge selskapene, skriver Occidental i meldingen.

Occidental gir dermed Chevron kamp.

Chevrons oppkjøpsavtale har blitt godkjent av styret i begge selskaper, men trenger også aksjonærenes godkjennelse, meldte selskapet tidligere i april.

Anadarko har reserver på 1,47 milliarder fat oljeekvivalenter, med en sterk posisjon innen blant annet skiferolje i Permian-området.

Occidental var imidlertid allerede på banen da Chevron kom med sitt bud. Kilder sa da til CNBC at Occidental hadde et høyere bud inne, men Anadarko gikk likevel for Chevron.

Les også

Rystad Energy: Oljeselskapene fant 2,2 milliarder fat i februar – beste måned siden 2015

Tre bud

I brevet til Anadarko-styret skriver Occidental-sjef Vicki Hollub at de har kommet med tre bud som har vært «betydelig» høyere enn Chevrons foreslåtte 65 dollar per aksje siden mars.

Senest 11. april skal selskapet ha fremmet et bud på 76 dollar per aksje, hvorav 40 prosent var kontant og 60 prosent aksjer.

– Vi ble overrasket og skuffet over at styret ikke imøtekom oss på det forslaget, eller forslaget fra 8. april, selv om begge var betydelig høyere enn prisen dere aksepterte fra Chevron, skriver Hollub.

Les også

Shell tar ansvar også for kundenes utslipp: Equinor-styret sier nei

Les også

Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

Les også

IEA ser neste bølge i amerikansk oljeboom – venter eksportdobling

Publisert:

Her kan du lese mer om