Yara og Linde bygger demoanlegg for hydrogen

Yara melder om at selskapet har inngått kontrakt med tyske Linde om byggingen av et demoanlegg for grønt hydrogen i Porsgrunn. Enova lovet i desember 283 millioner kroner i støtte til prosjektet.

Yaras ammoniakkanlegg på Herøya i Porsgrunn.
Publisert: Publisert:

Enova lovet til sammen én milliard kroner i støtte til en rekke hydrogen- og ammoniakkprosjekter hos aktører som Yara, Horisont Energi og Tizir.

sier Yara at selskapet vil bygge et demonstrasjonsanlegg på 24 megawatt for produksjon av grønt hydrogen gjennom elektrolyse. Det skal skje på Herøya i Porsgrunn, hvor Yara på sikt har planer om å erstatte bruken av naturgass med hydrogen. Dette anlegget har totale utslipp på rundt 800.000 tonn per år.

Linde har tidligere levert et tilsvarende elektrolysøranlegg på Leuna-anlegget i Tyskland. Dette anlegget er basert på PEM-teknologi, som står for proton-utvekslingsmembran.

– Prosjektet har som mål å levere de første grønne ammoniakkproduktene til markedet så tidlig som i midten av 2023, både som fossilfritt gjødsel og utslippsfritt drivstoff til shipping, sier Magnus Ankarstrand, som leder Yaras enhet for ren ammoniakk.

Les også

Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

10 tonn hydrogen per dag

Demoanlegget vil ha en produksjonskapasitet på 10 tonn hydrogen per dag, skriver Yara. Hydrogenet skal erstatte etan som råstoff for produksjonen. Anlegget vil ifølge Yara kunne kutte utslippene med 41.000 tonn per år.

Anlegget vil kunne bidra med nok hydrogen til å kunne produsere 20.500 tonn ammoniakk årlig, som ifølge Yara kan konverteres til 60.000 til 80.000 tonn grønt gjødsel.

– For å skaffe noe verden trenger, nemlig mer mat, slipper vi ut noe verden ikke trenger, nemlig CO2, sa Yara-sjef Svein Tore Holsether da Enova-støtten ble kunngjort i desember.

– Støtten vi nå får fra Enova vil gjøre at vi kan produsere grønn ammoniakk, og vi tar nå beslutningen om å investere, sa Holsether.

Les meldingen fra Yara
Publisert: