Equinor har gjort nye oljefunn ved Bay du Nord i Canada

Nye funn av ukjent størrelse kan blåse liv i utbyggingsplanene for Bay du Nord – storfunnet som ble gjort for syv år siden.

Her er funnene utenfor den kanadiske kysten, ifølge Equinor.
Publisert:

Sammen med BP Canada har Equinor gjort to oljefunn utenfor Newfoundland. Det melder den norske oljegiganten torsdag morgen.

To brønner som ble boret i sommer i Flemish Pass-bassenget har vist forekomster av hydrokarboner, men det er ifølge Equinor for tidlig å si noe tydelig om hvor mye olje det kan være i området.

Funnet ligger like i nærheten av det store Bay du Nord-funnet som Equinor (den gang Statoil) gjorde i 2013.

Konsernsjef Eldar Sætre sier at det er «for tidlig å si» om dette funnet er nok til å få fart i Bay du Nord-utbyggingen.

– Vi er glade for å ha gjort to funn utenfor Newfoundland. Resultatene er et bevis på engasjementet og det solide arbeidet til våre ansatte, sier Paul McCafferty, letedirektør for internasjonal leting offshore i Equinor i pressemeldingen.

Brønnene går 1000 og 600 meter dypt, og ligger rundt 500 kilometer øst for St. John’s, Newfoundland og Labrador.

Som en del av letekampanjen i 2020 har Equinor også boret et topphull på Sitka-prospektet.

Les pressemeldingen fra selskapet her
Les også

Svakere fra Equinor – skriver ned verdier med 27 mrd.

– For tidlig å si

Historien til Bay du Nord-funnet har vært alt annet enn enkel. Da funnet ble gjort var optimismen stor, men etter hvert viste det seg å være krevende å få god nok lønnsomhet i prosjektet.

– Vi fant olje, mye olje. Det er så vidt vi kan se verdens største konvensjonelle funn i år, og det er Statoils største utenfor Norge, sa daværende konsernsjef Helge Lund da han i 2013 omtalte Bay du Nord-funnet utenfor kysten av Newfoundland i Canada.

Siden den gang har det ikke blitt vedtatt noen utbygging. Equinor har tidligere boret tørre letebrønner i nærheten i 2017, men nå har de altså funnet mer olje.

Tidligere i år skisserte Equinor at en produksjonsstart kunne være mulig en gang på midten av 2020-tallet.

I mars bekreftet imidlertid Equinor at prosjektet var utsatt på grunn av svake markedsforhold.

– Kan funnene i Canada sette fart på Bay du Nord, eller er det for tidlig?

– Det er for tidlig, vi jobber med det. Vi jobber med å kartlegge størrelsen. Hvis du ser på kartet så ser du avstanden til Bay du Nord, sier konsernsjef Eldar Sætre til E24.

– Så får vi se om det blir en selvstendig utbygging eller om det ikke er stort nok til det, eller om det er fornuftig å knytte det opp til Bay du Nord, eller hva løsningen blir. Dette er altfor tidlig å si. Nå vil jeg bare peke på at nå har vi funn, og så jobber vi videre med det.

Les mer om Bay du Nord-historien:

Les også

2013: – Dette kan bli Statoils internasjonale Johan Sverdrup

Les også

2017: Dårlig letenytt for Bay du Nord

Les også

2018: Bay du Nord-funnet et stort skritt nærmere en utbygging

2020: Bay du Nord utsatt
Publisert: