Oljeanalytiker før Opec+-møte: – Politikk på høyt nivå

Alle forventer et kutt i oljeproduksjonen når Opec+ møtes, det store spørsmålet er hvor mye det skal kuttes. Et «fryktelig vanskelig farvann for Saudi-Arabia», mener oljeanalytiker.

Publisert: Publisert:

Ryktene har svirret om at landene i Opec+ kan ønske å kutte produksjonen med så mye som to millioner fat per dag. Oljeanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop tror det tilsvarer et reelt kutt i produksjonen på 0,6 millioner fat per dag.

– De vil komme en potensiell resesjon i forkjøpet, istedenfor at lagrene stiger kraftig, også kutter de, sier han.

Oljeprodusentene ønsker å ha lave lagre, fordi det sikrer høyere priser. I dag koster et fat nordsjøolje (Brentspot) 91,3 dollar fatet. Normalprisen ligger ifølge Schieldrop på rundt 70 dollar fatet.

Onsdag klokken 14 starter Opec-landene månedens møtevirksomhet i Wien, på det som er det første fysiske møtet siden mars 2020.

Les på E24+

Her overvåkes 9000 kilometer gassrør: – Trener på verste tenkelige scenario

Balansegang for Saudi-Arabia

Et kutt i produksjonen vil sannsynligvis føre til høyere priser. I en tid med allerede høyt prispress på energi, og en mulig resesjon i horisonten er det lite populært blant amerikanerne.

– Det er uunngåelig at Saudi-Arabia har en tanke om hva USA har lyst til, og hvordan det blir oppfattet av amerikanske politikere, velgere og politikere. Saudi-Arabia må finne en balansegang mellom hva de har lyst til å gjøre og hva som er lurt å gjøre, sier han.

Bjarne Schieldrop, oljeanalytiker i SEB

Schieldrop poengterer at Saudi-Arabia og Opec+ må ta hensyn til en rekke land. Blant annet Kina og Russland.

– Det er et fryktelig vanskelig farvann å navigere for Saudi-Arabia. Jeg tror de vil sende en kraftfull beskjed til markedet om kutt, men samtidig vil de reelle kuttene ikke være så store, slik at de ikke får USA som fiende.

Les på E24+

Fem spørsmål og svar: Dette bør du vite om dronene i Nordsjøen

Vil ha pris på 90 dollar

Bjørnar Tonhaugen, oljeanalytiker i Rystad Energy forventer et kutt som bidrar til å stabilisere prisene.

– Et annonsert kutt på mer enn én million fat per dag må til for å understøtte prisene, mens lavere kutt kan resultere i «skuffelse». Dette vet Opec, og Saudi-Arabia, som ut fra den seneste tids signaler til markedet er opptatt av å stabilisere oljeprisen på et nivå rundt 90 dollar, sier han.

Bjørnar Tonhaugen, oljeanalytiker i Rystad Energy.

Analytikeren sier videre at kuttene som blir annonsert i dag, vil være langt lavere reelt sett. Det skyldes at det er ventet at Opec+ skal kutte i kvotene som blir tildelt, ikke den faktisk produksjonen.

– Kvotene fordeles per land, og enkelte land allerede produserer langt under deres nåværende kvoteproduksjon, slik som Angola, Nigeria, Russland og Algerie, mens Opec-landene i Midtøsten produserer i henhold til sine egne kvoter.

– Et kutt i target-produksjonen vil resultere i et faktisk kutt på kun 50 til 60 prosent av det annonserte «kuttet», dersom Opec+ ikke fremforhandler en helt ny modell for produksjonsavtale, sier Tonhaugen.

Venter høyere oljepris

Oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading, Magnus Nordby forventer oljeprisoppgang dersom produksjonskuttet blir så høyt som to millioner fat per dag.

– Vi vil se at oljeprisen går oppover. Dollaren har også falt litt, men vi ser at den er ganske sterkt fortsatt. Oljeprisen går stort sett i motsatt retning av dollarkursen, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om