Fortsatt svært høy strømpris

Strømprisen til kunde steg 17 prosent i første kvartal i år mot samme periode i fjor. I snitt betalte folk 1,24 kroner kilowattimen, inkludert nettleie og avgifter.

FORTSATT DYR: Strømprisen holder seg skyhøy, og i snitt var prisen på 1,24 kroner kilowattimen i første kvartal, inkludert avgifter og nettleie. Det opplyser Statistisk sentralbyrå. Dette er en kraftlinje i Oslomarka.
Publisert: Publisert:

Det skriver Statistisk sentralbyrå i en melding torsdag.

Strømprisen du betaler består hovedsakelig av tre ledd:

  • kraftprisen som strømleverandøren din får
  • nettleien som går til nettselskapene som driver kraftnettet
  • avgifter som går til staten

I snitt betalte kundene 124,3 øre per kilowattime i første kvartal 2019, opp 17 prosent fra samme periode i fjor, ifølge byrået.

– Det er på samme nivå som de to foregående kvartalene som begge var kvartaler med svært høy strømpris, skriver SSB i en melding.

I første kvartal var snittprisen på kraft på 55,2 øre kilowattimen, som er 30 prosent mer på samme tid i fjor, og på nivå med tredje og fjerde kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå.

Legger man til merverdiavgiften var kraftprisen på 67,4 øre kilowattimen i kvartalet, mens nettleien lå på 30,4 øre kilowattimen og avgiftene utgjorde 26,5 øre kilowattimen.

Av den totale strømprisen utgjorde selve kraftprisen dermed 44,4 prosent, mens nettleien utgjorde 24,5 prosent og avgiftene 31,1 prosent.

(saken fortsetter under figuren)

Billigere med fastpris

De som hadde variabel pris på sine kontrakter betalte mest i dette kvartalet, med en pris på 63,6 øre kilowattimen i snitt.

Strømkunder med eldre fastpriskontrakter kunne derimot glede seg over mye lavere priser, i snitt på 34,6 øre kilowattimen, ifølge SSB. Dette gjelder imidlertid ikke mange.

– Få husholdninger har strøm gjennom fastpriskontrakter, og disse kontraktene utgjør en veldig lav andel av totalt strømforbruk, skriver byrået.

Strømprisen var på sitt aller dyreste i januar, men falt gjennom februar og mars.

– NVE peker i sin kvartalsrapport over kraftsituasjonen på at det spesielt var i januar strømprisen var høy, skriver SSB.

– Det forklares blant annet med høye priser på CO2-kvoter, gass og kull som påvirket kraftprisen på kontinentet og at det var et betydelig hydrologisk underskudd i Norge ved inngangen til kvartalet, legger byrået til.

E24 har hatt en rekke artikler om den dyre strømmen i vinter:

Publisert:

Her kan du lese mer om