Forbrukerorganisasjoner om Vedums strømgrep: – Slapper ikke av
Forbrukerorganisasjonene er fortsatt bekymret, tross forlenget strømstøtte og skattegrep som skal sikre lavere fastpris på strøm. – Jeg slapper i alle fall ikke av, sier Linda Ørstavik Öberg i Huseierne.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tok onsdag turen til et kraftverk ved Glomma.
Der varslet de et skattegrep som kan gjøre det mulig å sikre billigere langsiktige strømavtaler til bedrifter og vanlige folk.
De foreslår en skatteendring fra 1. januar 2023 som reduserer risikoen for kraftprodusentene. Regjeringen vil også sette et tak på strømselskapenes påslag på kontraktene, i håp om å sikre folk billigere fastprisavtaler.
– - Vi er usikre på om fastprisen kommer til å være det mest gunstige fremover, men vi er positive til at det gjøres mer for å påvirke folk til å velge ulike løsninger, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til E24.
Det er for tiden ikke mulig for folk å få inngått gunstige avtaler om fastpris, selv om de skulle ønske det, påpeker hun.
– Prognosene sier at strømprisen skal holde seg høy kanskje helt ut 2025. Det er vel ingen som ville takket nei til en fastpris på 50 øre akkurat nå, men det er jo ingen reell mulighet i markedet for å sikre seg så gode avtaler nå, sier hun.
– Men hvis regjeringen kan sikre muligheter for å låse prisene på et sånt nivå over lengre tid, så ville det vært veldig gunstig, legger hun til.
Vedum med nye strømtiltak: Vil gjøre fastpris billigere
Få nordmenn velger fastpris
I fjor var snittprisen i det sørlige Norge på 76 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter. Snittprisen i desember var oppe i 1,77 kroner kilowattimen. I januar og februar avtok prisen noe, men i mars ble det ny rekord på 1,87 kroner kilowattimen.
I nabolandene er andelen strømkunder som velger fastpris langt høyere enn i Norge. Nesten ingen nordmenn velger fastpriskontrakter. Det har straffet seg i vinter.
– Vi vet at veldig få forbrukere er på fastprisavtaler i dag, og det generelle rådet har alltid vært å holde seg til spotprisen. Det har vært et godt råd så langt, men akkurat nå i vinter ser vi at det er de som har valgt fastpris har hatt de mest gunstige prisen, sier Öberg.
Staten fikk inn 78 mrd. på strøm i fjor: Energi Norge foreslår strømfond
– Slapper ikke av
I tillegg til dagens skatteforslag har regjeringen og SV også varslet at strømstøtten blir forlenget til mars 2023, og at nivået økes noe i de tre siste månedene av 2022.
– Kan strømkundene slappe av nå?
– Nei, jeg slapper i alle fall ikke av. Strømprisen er fortsatt veldig høy, folk er veldig fortvilet. Nå kommer regningen for mars, og den viser de høyeste prisene vi har hatt, sier Öberg.
– Vi er ikke beroliget, vi er fortsatt urolige for at dette skal fortsette utover sommeren, høsten og vinteren. Folk har tæret på bufferen nå i vinter, og dette bør ikke vedvare over tid, legger hun til.
Strømstøtten forlenges til mars 2023 og bostøtten styrkes
– Hadde ikke slappet av
Heller ikke direktør Bård Folke Fredriksen i Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er helt beroliget på forbrukernes vegne etter de siste tiltakene fra regjeringen.
– Nei, jeg hadde ikke slappet av. Det vi har sett nå i vinter er at det er så mange flere faktorer enn en tørr sommer som påvirker prisene. Nå påvirkes de både av gassprisen i Europa, CO2-prisen og sannsynligvis også en kabeleffekt, sier Fredriksen til E24.
– Man bør tenke langsiktig om strømforbruket sitt, og det er åpenbart at det er fornuftig å investere i energisparing. Der må også regjeringen komme med mer, sier han.
– Hva tenker du om en gunstigere fastpris?
– Jeg syns det er positivt hvis produktspekteret for strømkundene økes. Hvis dette fører til at det er mulig å inngå flere fastprisavtaler, så kan det være positivt. Men jeg forutsetter at man opprettholder kundenes valgfrihet mellom fastpris og flytende pris, sier han..
– Kan dette gi oss like lave fastpriser som tradisjonelle norske strømpriser på 30-40 øre?
– Det er det vanskelig å spekulere i. Det regjeringen gjør her er først og fremst å overta noe av risikoen fra kraftprodusentene. Hvor mye dette vil bety for fastprisene, det vil jeg ikke spekulere i. Men alt som bidrar til nye produkter for forbrukerne er positivt, sier Fredriksen.
Enova tar grep etter strømsjokket: Øker støtten til solceller og strømstyring
– Få nordmenn velger fastpris
Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight driver blant annet med kraftanalyse for bedrifter. Han peker på at det allerede i dag er tilgjengelig fastprisavtaler i markedet, men at svært få nordmenn velger dem.
– I teorien kan dette hjelpe. Men fortsatt er det veldig få nordmenn som velger fastprisavtaler. Jeg har mest lyst til at markedet skal ordne opp i dette selv, sier Lilleholt til E24.
– Det finnes et kraftmarked som fungerer, og strømselskapene kan allerede i dag med minimal risiko tilby slike avtaler. Her er det sluttkundene som har sovet i timen, og Forbrukerrådet har jo hele tiden anbefalt folk å velge spotpris. Her må det komme mye mer nyansert informasjon fremover, sier han.
Analytikeren peker på at kraftprodusentene vil kunne få stor nytte av skattegrepet fra Vedum og Aasland, siden de vil oppleve mindre usikkerhet rundt skatt.
Han er mest opptatt av at åpenheten rundt strømavtalene må bli bedre.
– Det jeg savner i dette markedet i dag er bedre informasjon, og at strømselskapene viser kundene hva tilbudene deres går ut på, og hva som er markedsprisen. Det er stor usikkerhet rundt hva som er en god og en dårlig fastprisavtale, sier Lilleholt.
Strømpris på 1,87 kroner kilowattimen i mars: – Den dyreste måneden noensinne
– Ser positivt ut
Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru støtter skattegrepet, med forbehold om at forslaget ennå ikke er lagt frem for Stortinget.
– Av de detaljene som har blitt kjent så ser dette veldig positivt ut, sier Bru i en kommentar.
– Det er ingen tvil om at det er behov for å finne mer permanente løsninger for folk og bedrifters strømpriser istedenfor å hele tiden innføre nye kompensasjonsordninger. Da er bedre ordninger for fastpris en fornuftig vei, sier hun.