Nesten 15.000 oljejobber er forsvunnet på to år

Lave oljepriser tvinger oljeselskapene til å kutte stadig flere ansatte. Foreløpig kommer kuttene stadig raskere, viser ny oversikt fra DNB.

MANGE KUTT: Bortfallet av arbeidsplasser i oljebransje har ført til at ledigheten i oljefylker som Rogaland har økt den siste tiden. Her illustrasjonsbilde fra norsk oljerigg.
Publisert:

I januar viste DNBs liste over kunngjorte nedbemanninger i oljebransjen at mellom 8.900 og 9.400 jobber var kuttet siden 2013. Kun tre måneder senere er den samme listen mellom 13.570 og 14.895 jobbkutt, skriver Finansavisen.

Dette er en økning på om lag 50 prosent fra januar til mars.

Tallene kommer kjølvannet av flere meldinger om kutt fra hele oljebransjen.

– Det som skjer i oljevirksomheten er en helt dominerende faktor bak økningen i arbeidsledigheten. Vi hadde ikke regnet med at ledigheten skulle komme så fort opp, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå til Finansavisen.

Lave priser

Årsaken til de mange kuttene er den lave oljeprisen, som traff bransjen hardt i fjor. Til tross for at prisene onsdag kveld klatret til sitt høyeste nivå så langt i år på 63,05 dollar per fat, er de fortsatt rundt 45 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Følg oljeprisen i E24s Aksjelive her.

Analytikerne tror heller ikke det er sannsynlig at prisene vil stige mye over 70 dollar per fat i løpet av året, og mener bransjen kan se langt etter fjorårets priser på over 100 dollar per fat.

– Dersom det ikke blir en krig i Midtøsten som involverer tilbudet av olje i vesentlig grad tror jeg forholdene ligger mer til rette for at prisen holder seg lav fremover. Kanskje også under 50 dollar per fat, sa BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik til E24 søndag.

Han har tidligere understreket at han ikke tror kuttene i oljebransjen vil skape arbeidsledighetskrise i Norge, men at mange må belage seg på lavere inntekt enn tidligere, eller bytte bransje.

– Totalt står ikke oljesektoren for mer enn 5 til 10 prosent av Norges sysselsatte, og den norske stat er bygget opp rundt mange andre næringer enn olje. Vi har vært flinke til å sikre at denne sektoren ikke har fått for stor viktighet, sa Austvik til E24 i mars.

Nye runder

Tallene fra DNB har ikke tatt høyde for kuttene flere selskaper har meldt om da det fortsatt er uklart hvor mange som kan miste jobben. Dermed er det svært sannsynlig antallet ledige vil fortsette å øke den neste tiden, skriver Finansavisen.

Nye kuttrunder kan gjøre at så mange som 2.400 ansatte blir overflødige i Statoil, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Selskapet var imidlertid klare på at det faktisk ikke foreligger noen klare tall på dette per i dag.

– I det arbeidet vi nå holder på med, vil det underveis bli klart hvilke bemanningsmessige konsekvenser dette får. Prosessen kan gi bemanningsmessige konsekvenser, men vi har ikke oversikt over dette nå, sa informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til E24.

Selv om Statoil ikke har klare tall er det helt klart at det skjer flere justeringer i bransjen og at flere selskaper er avhengige av å vinne de få kontraktene som finnes på markedet.

Johan Sverdrup

– Vi har «Johan Sverdrup», heldigvis. Det vil bidra til å dempe nedgangen i oljeinvesteringene på norsk sokkel, sa seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB til E24 i januar.

Hadde det ikke vært for «Johan Sverdrup»-feltet hadde oljeinvesteringene falt med 40 prosent i Norge i år, slo DNB Markets fast da.

Viktigheten av oljefeltet viste seg kort tid etter det ble klart hvilke selskaper som ville få jobbe på feltet.

Kværner meldte, kort tid etter det ble klart at konkurrenten Aibel hadde vunnet kontraktene for Johan Sverdrup, at de nå må foreta kutt i antall ansatte.

Aibel på sin side meldte at de var på utkikk etter nye ansatte for første gang på lenge.

Les også

Tror ikke oljeprisen når 100 dollar de neste 13 årene

Les også

Dette var verdens største olje- og gassprodusenter i 2014

Les også

– Optimismen rundt oljen er overdreven

Publisert: