Knallstart for Statoils vindpark

Statoils britiske havvindpark Dudgeon har hatt en kjempestart. Men Statoil tror ikke de knallsterke resultatene fortsetter.

GOD START: Det har vært svært høy oppetid på Statoils havvindprosjekt Dudgeon de første månedene, ifølge selskapets fornybarsjef Irene Rummelhoff. Produksjonen vil trolig ikke holde seg like høy resten av året, men det har vært en god start for prosjektet.
Publisert:

– Det har vært veldig høy oppetid, sier Irene Rummelhoff, direktør for Statoils enhet for nye energiløsninger.

Hun leder Statoils enhet for nye energiløsninger, og snakker om det britiske havvindprosjektet Dudgeon på 402 megawatt, som ble offisielt satt i sving i november i fjor.

Den første av de 67 turbinene var satt i sving allerede i februar, og den siste av turbinene kom i produksjon tidlig i september.

Statoil har ikke selv oppgitt tall for produksjonen, men organisasjonen Wind Europe viser E24 til bloggen energynumbers.info. Den sier at turbinene på Dudgeon har levert knallgode tall med en oppetid på massive 65 prosent.

Det vil si at turbinene i snitt har gått for fullt i 65 prosent av tiden.

– Det er veldig høyt. I perioder kan vi nok ligge på det nivået, sier Rummelhoff.

– Nå har det vært veldig mye vind siden vi startet opp, så vi har kjempegode resultater i fjerde kvartal, sier hun.

Statoils fornybarsjef er fornøyd med den gode starten for vindkraftverket, og sier at vinden også bruker å være grei i første kvartal. Men hun påpeker at det er mindre vind om sommeren.

– Vi er godt fornøyde med der vi er i dag. Men jeg tror at en kapasitetsfaktor på 65 prosent over hele året, det er vanskelig, sier Rummelhoff.

Les mer: Statoil åpner vindpark til 12,7 milliarder kroner

Les også

Statkraft selger andel i havvindpark for 6 mrd.

– Helt sykt

Hadde parken kunnet levere så mye hele tiden, ville det ha tilsvart 5.600 timer i året. Det ville være eksepsjonelt høyt sammenlignet med andre vindparker, og nesten på linje med driftstiden på et gasskraftverk, ifølge fornybarorganisasjonen Norwea.

– En kapasitetsfaktor på 65 prosent over hele året ville vært helt sykt, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i fornybarorganisasjonen Norwea til E24.

– Jeg har hørt om enkeltturbiner i Brasil og New Zealand som har kapasitetsutnyttelse på opp mot 60 prosent, fordi de står i passatvinder som står på hele året. Med 65 prosent nærmer du deg gasskraft i utnyttelsesgrad, sier Aasheim.

– Så den gode starten på Dudgeon vil neppe holde?

– Det kan jeg ikke se for meg. Men dette viser i alle fall at det blåser bra nå på vinteren, og det passer jo bra fordi det er nå det er kaldt, sier han.

Oppetiden for norske vindkraftverk på land var for eksempel på 28,7 prosent i 2016. Dette er riktignok et tall for hele året og ikke sammenlignbart med oppetiden på Dudgeon, som bare har produsert nå i vintersesongen.

Les også

Ny rekord i europeisk havvind: Advarer Norge mot å lene seg tilbake

Fikk bra pris

Den høye kapasitetsutnyttelsen på Dudgeon lover godt for Statoils storsatsing på fornybar energi frem mot 2030.

E24 har tidligere omtalt det kraftige fallet i kostnader for havvind. Rummelhoff sa i fjor at kostnadene har falt med 50 prosent på bare to år, som er raskere enn noen hadde trodd.

Les mer: Slik er Statoils store vindmøllesatsing

Dudgeon-prosjektet kostet 1,25 milliarder pund å bygge, som er drøye 15 prosent mindre enn det som var planlagt.

Les også

Statoil åpner vindpark til 12,7 milliarder kroner

– Attraktive eiendeler

Verdien av Dudgeon har ifølge Statoil steget kraftig etter at prosjektet var ferdig.

– Hvis du ser på Dudgeon, så var vi ferdig med investeringene på 1,25 milliarder pund i november. Så solgte Statkraft sin del av parken en måned etterpå for en sum som priser hele parken til 1,8 milliarder pund, sier Rummelhoff.

– Da fikk vi en god test på hvor attraktive disse eiendelene er i markedet, spesielt for finansielle investorer. Det er litt ok, da, for dem som lurer på om vi tjener penger på dette, sier hun.

Les mer: Statkraft selger andel i havvindpark for 6 mrd.

– Interessant partner

Norweas spesialrådgiver mener Statoil er en attraktiv partner for store investorer som ser etter å plassere penger i havvindprosjekter.

– Man har åpenbart fått ut tilleggsverdier her. Snakket blant institusjonelle investorer er at Statoil blir sett på som en veldig interessant partner. Det er flere som vil jobbe med Statoil både på bunnfaste turbiner og på flytende anlegg, sier Aasheim.

Statoil planlegger å investere 100 milliarder kroner på blant annet havvind frem til 2030, noe som tilsvarer rundt åtte milliarder kroner i året.

Les mer: Her er Statoils gigantplaner

Les også

Industrien ønsker storsatsing på havvind

Flere større prosjekter

Statoil jobber også med en rekke større prosjekter, og leverte nylig bud på verdens første havvindpark uten subsidier, med planer om å bygge ut et prosjekt på 700 megawatt i Nederland.

– Nå har vi begynt i Nederland og håper å vinne det, sier Rummelhoff.

Selskapet fikk nylig lisens til storprosjektet «Empire» utenfor New York, som alene vil koste rundt 25 milliarder kroner, og som sikrer rundt 1.000 megawatt kapasitet til et New York som allerede har begynt å planlegge flere gigantiske havvindanlegg.

Les mer: Slik blir Statoils New York-«imperium»

I tillegg jobber Statoil videre med Doggerbank-prosjektet, som blir på flere tusen megawatt over flere faser, og er et virkelig gigantisk prosjekt.

Selskapet sier det har tiltro til det europeiske havvindmarkedet, og venter at det vokser fra 12.000 megawatt i 2016 til 70.000 megawatt i 2030.

Den økningen tilsvarer 145 vindparker av Dudgeons størrelse.

Publisert: