Statkraft og Södra skal bygge biodrivstoffanlegg på Tofte

Etter nedleggelsen av cellulosefabrikken Södra Cell i 2013 blåses det nå nytt liv i industriområdet på Tofte i Hurum. Södra og Statkraft går nemlig sammen om å bygge et demonstrasjonsanlegg for biodrivstoff.

Arkivbilde av den nå nedlagte Södra Cell Tofte, cellulosefabrikken som ble nedlagt i 2013. Nå blir dette stedet for det nye biodrivstoffdemonstrasjonsanlegget.
Publisert: Publisert:

Statkraft og Södra skal nå bygge et demonstrasjonsanlegg for avansert biodrivstoff til en verdi av 500 millioner kroner, skriver selskapene i en pressemelding fredag formiddag.

Nyheten kommer fire år etter at den gamle cellulosefabrikken på Tofte ble lagt ned i 2013. Det medførte at 295 mistet jobben.
Kommunikasjonsrådgiver Geir Fuglseth i Statkraft opplyser til E24 at 10 til 20 personer vil være engasjert på anlegget. Byggingen starter i februar neste år og demonstrasjonsanlegget vil stå ferdig i løpet av 2019.

I 2019 vil de to selskapene beslutte om de skal gå videre med prosjektet og bygge ut et biodrivstoffanlegg i full skala, opplyser Fuglhaug.

Statlige Enova skal bidra med 116 millioner kroner av investeringen på 500 millioner.

– Avansert biodrivstoff vil være viktig i omleggingen fra fossil til fornybar energibruk i transportsektoren. Som Europas største leverandør av fornybar energi er det naturlig for Statkraft å være en pådriver for en industriell utvikling som bidrar til det grønne skiftet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en uttalelse.

– Det er en veldig god nyhet at Statkraft og Södra investerer i løsninger som kan bidra til omlegging fra fossil til fornybar energibruk i transportsektoren. Støtten fra Enova skal bidra til å verifisere og tilpasse den valgte teknologiløsningen i piloten sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova, i en egen pressemelding.

Mulighet for milliardvolumer

Det er det dansk-kanadiske selskapet Steeper Energy som skal levere teknologien.

Demonstrasjonsanlegget skal teste teknologien for kontinuerlig produksjon av avansert biodrivstoff, av såkalte andre generasjon.

Målet er å finne gode metoder for å erstatte fossil bensin og diesel, samt å teste ulike råvarer til produksjonen av biodrivstoff

– Anlegget vil i utgangspunktet bruke råstoff fra skogsindustrien, men alt biologisk nedbrytbart materiale kan i utgangspunktet benyttes, skriver Statkraft.

Utbyggingen skjer gjennom Södra og Statkrafts felleseide selskap Silva Green Fuel AS, som de to etablerte i 2015 for å utvikle fremtidig kommersiell produksjon av avansert biodrivstoff.

– Kapasiteten på en fullskala produksjonslinje vil være rundt 100 til 150 millioner liter biodrivstoff hvert år. I første omgang vil tungtransport på vei være avtager for produktet, men det vil arbeides for å kvalifisere biodrivstoffet for bruk i lufttransport, skriver Statkraft.

Oppsiden er imidlertid stort. Hvis man bygger ut 10 biodrivstoffanlegg i Norge og Sverige vil disse kunne produsere opptil 1,5 milliarder liter årlig, noe som tilsvarer 13 prosent av forbruket til veitransport i disse to landene i dag, ifølge Statkraft.

Publisert:

Her kan du lese mer om