Rekordhøye veddemål på oljeprisfall: – Markedet har mistet troen fullstendig
Men hvis stemningen snur kan spekulantene posisjonering utløse et ekstra kraftig oljeprishopp.
Til tross for oljekartellet Opecs anstrengelser for å skape balanse i oljemarkedet har oljeprisen falt bratt den siste måneden.
Samtidig har de finansielle aktørenes veddemål på oljeprisfall steget til rekordnivåer.
Ifølge Bloomberg viser nemlig statistikken over spekulantenes shortposisjoner en oppgang til 169 millioner fat i forrige uke, som er det høyeste siden målingene startet i 2011.
Slike veddemål fra finansielle aktører som hedgefond gir en indikasjon på stemningen i markedet på kort sikt.
– Markedet har mistet troen
– Antallet shortkontrakter har økt veldig mye i det siste. Det er rett og slett fordi markedet ikke tror på at OPEC klarer de målene de har satt seg. Markedet har mistet troen fullstendig, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24.
– Det er lenge siden det har vært så dårlig stemning som det er nå. For øyeblikket er det ikke noe trykk på at prisen skal oppover, sier hun.
Mens Opecs produksjonskutt bidro til et kraftig løft i oljeprisen i fjor, har flere faktorer stukket kjepper i hjulene for oljeoptimistene i år.
Goldman Sachs: Anbefaler kjøp av oljeaksjer
Mer olje fra land som Libya og Nigeria, samtidig som skiferoljeprodusentene i USA stadig øker aktiviteten og produksjonen, har gjort sitt til at markedet har begynt å tvile på effekten av Opecs tiltak.
Resultatet er at oljeprisen er ned nær 18 prosent siden årsskiftet.
Frykten har blant annet vært at stigende amerikansk skiferoljeproduksjon vil motvirke produksjonskuttene fra landene i og utenfor OPEC. Disse kuttene på 1,8 millioner fat per dag ble forlenget ved sist Opec-møte, til mars neste år.
Risiko for brå bevegelse
Endringer i posisjonene sammenfaller gjerne med endringer i oljeprisen på kort sikt, altså går oppgang i shortposisjonene sammen med fallende oljepris, og motsatt.
Hvis stemningen skulle snu kan imidlertid spekulantene få det travelt med å sikre gevinst på veddemålene.
Og hvis mange skal ut av posisjonene samtidig kan det forsterke en prisoppgang.
– Hvis markedet skulle stramme seg til og det er såpass få som vedder på at oljeprisen skal opp, så får du ofte et stort hopp, sier Saltvedt.
Nye tall fra Statoil: Så mange skal jobbe med Johan Castberg
– For hvis sentimentet i markedet snur vil gjerne mange få med seg prisoppgangen og det er ofte mange som snur samtidig. Hvis det først skjer, er det mange som kaster seg på for å få med seg prisoppgangen, fortsetter hun.
– De neste ukene vil være viktig
Det neste tett fulgte datapunktet i oljemarkedet kommer allerede i ettermiddag, når den ukentlige lageroppdateringen fra USA slippes.
I årene der oljemarkedet nærmest svømte i olje bygget lagrene seg opp til høye nivåer. Lavere oljelagre vil dermed være et signal om bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.
Statistikken viser at lagrene siden april stort sett har krympet uke for uke, uten at det har satt noen stopper for oljeprisnedgangen.
Men med sommer og ferietid setter amerikanerne seg bak rattet, noe som vanligvis gir et løft i etterspørselen etter bensin og er positivt for oljeprisen.
– Bensinetterspørselen var ganske god i USA. Man håper det skal redde situasjonen noe i juli. Hvis man ikke får en bedring i tilbud og etterspørsel da, ser det ikke særlig optimistisk ut for høsten, sier Saltvedt.
– De neste ukene vil være viktig for hvordan balansen blir. Det er i tredje kvartal oljeetterspørselen virkelig er på det høyeste, særlig i juli og august, fortsetter hun.