Analytiker spår oljepriscomeback i november

Oljeekspert Vandana Hari venter oppgang i oljeprisene de neste ukene, når Iran-sanksjonene trer i kraft og vi får se nøyaktig hvor hardt det rammer landet. 

RAMMES 4. NOVEMBER: Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen med Iran i mai og gjeninnførte sanksjoner mot landet. Fra og med neste mandag vil USA at alle verdens land skal slutte å kjøpe olje fra Iran.
Publisert: Publisert:

USAs sanksjoner rettet mot Irans oljeindustri trer i kraft 4. november. Mandag neste uke vil det da være forbudt å kjøpe iransk olje, om man ikke ønsker å pådra seg USAs vrede.

Energianalytiker Vandana Hari i Vanda Insights mener derfor at november er måneden da dommen over oljemarkedet vil falle.

– De neste ukene får vi se hvor mye iransk olje som faktisk forsvinner fra markedet som følge av sanksjonene – og om Opec klarer å fylle hullet, sier hun i et TV-intervju til CNBC.

Selv mener hun det er gode sjanser for at vi får nok et oljeprishopp de neste ukene.

– Hvis oljeprisen ligger på 70-tallet, og ikke 80-tallet, så kan administrasjonen i USA bli oppmuntret til å føre en tøffere linje overfor det som er store importører av iransk olje. Derfor tror jeg det kan komme en oljeprisøkning til.

Håper på fritak

Nøyaktig hvordan det globale oljemarkedet vil kunne forholde seg til Iran, er et «wildcard», forklarer hun.

– Storimportører som Japan, Sør-Korea og India har drastisk kuttet ned importen, men de håper samtidig på å få fritak fra importforbudet. USA har imidlertid ikke gitt fritak til noen ennå og holder disse landene på tå hev. Dette er en «wildcard» i markedet.

Den aller største importøren av iransk olje, Kina, har tidligere avvist USAs forespørsel om å kutte ned på import av iransk olje. Men forrige uke kom det Kina-nytt som gledet president Trump.

– De kinesiske statlige oljeselskapene har sagt svært lite om situasjonen, men i forrige uke lærte vi at styresmaktene har gitt PetroChina og Sinopec beskjed om å suspendere all import av iransk olje.

De to selskapene har ikke lagt inn ordrer på noe iransk olje for november, ifølge Wall Street Journal. Det vil i så fall utgjøre en sterk reduksjon av Kinas import av Iran-olje, som ligger på omtrent 600.000 fat per dag.

Spår «ekstrem volatilitet»

Oljeprisen startet året på 66 dollar fatet og har steget gjennom sommeren og høsten, men etter en topp på rundt 86 dollar fatet tidlig denne måneden, har prisen falt med rundt ti dollar til 77,67 dollar fatet da markedene gikk inn i helgen som var.

Mange eksperter er imidlertid enige om at Iran-sanksjonene øker sjansen for høyere priser.

– Når den sterke oljestrømmen fra både Iran og Venezuela minsker fra markedene kan oljeprisen presses opp på nivåer rundt 120 dollar fatet, har råvareanalysesjef i SEB, Bjarne Schieldrop, tidligere sagt til Dagens Næringsliv.

BP-sjef Bob Dudley tror på sin side at Iran-sanksjonene kommer til å medføre 45 dager med ekstrem volatilitet, ikke nødvendigvis en ren prisoppgang.

– Jeg tror det kommer til å bli 45 dager med ekstrem volatilitet. Det kan hoppe, det kan også gå den andre veien, sier Dudley til CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om