Offshore-tillitsvalgt: – Alle har grunn til å frykte for fremtiden
Oppsigelser og usikre fremtidsutsikter preger de ansatte i shippingindustrien. Mange venter på at de selv skal bli rammet, forteller Remøy-tillitsvalgt.
FOSNAVÅG/ULSTEINVIK (E24): – Alle går rundt og er spent, og de lurer på når dette rammer dem. Det er mye nervøsitet rundt omkring. Det er veldig usikkert. Du vet aldri hvilken dag du får et brev i posten om at du er permittert eller sagt opp på grunn av nedbemanning, sier Sveinung Erntzen.
E24 treffer han på Fosnavåg konserthus, et steinkast fra hovedkontoret til Remøy Shipping, der han er tillitsvalgt for Sjømannsforbundet. Erntzen jobber som matros på supplybåten «Nao Storm» og er bosatt på Tjørvåg, et kvarters kjøretur unna Fosnavåg.
Enn så lenge har Remøy Shipping klart seg greit gjennom krisen. Men de usikre tidene preger alle i bransjen, forteller Erntzen.
– Vi har vært forskånet ganske bra hos oss foreløpig. Men det er ikke dermed sagt at vi kan lene oss tilbake og si at vi er trygge. Sånn som det er i dag, så er du ikke sikker på noen ting. Alle har grunn til å frykte for fremtiden, sier han.
Oljesmellen kan ramme det kommunale tilbudet
Føler med Havila-ansatte
Selskapet som står fremst i stormen nå, er konkurstruede Havila Shipping. Erntzen jobbet selv i selskapet for seks år siden, og han føler med ansatte i Fosnavåg-selskapet.
– Jeg kjenner mange som jobber der. De har en tøff hverdag, det er helt sikkert. Jeg har vært gjennom lignende opplevelser selv tidligere, så jeg skjønner den følelsen de sitter med nå, sier Erntzen, som i tillegg til Remøy og Havila også har jobbet for Fosnavåg-rederiet Bourbon Offshore, Eidesvik og Wilhelmsen tidligere.
Havila-sjef om forhandlinger: – Kan føre til konkurs
Det snakkes mye om de tøffe tidene i området, og mange kjenner noen som er berørt av næringens fall.
– Alle kjenner vel noen som jobber i et rederi eller som er berørt av nedgangen i næringen. Naboen min, som jobber på et sveiseverksted som produserer til skipsindustrien, jobber firedagers uke på grunn av mangel på oppdrag. Dette rammer jo hele kjeden bak rederiene også.
Ledigheten øker voldsomt
Mens det er shippingindustrien som rammes i Fosnavåg, er det verftsindustrien som får føle på de tøffe tidene i Ulstein, en halvtimes kjøretur unna. Her har arbeidsledigheten økt med 113 prosent til 4,3 prosent i løpet av det siste året, viser ferske tall fra NAV.
Pensjonistene Aksel Hauge (80) og Inge Nærø (79) merker at det er flere som har mistet jobben.
– Jeg registrerer at det er flere unge folk som går rundt i gatene på dagtid. Jeg har selv en nabo som er blitt oppsagt, sier Hauge.
Han omtaler seg selv som en ekte Ulstein-patriot. Derfor synes han det er ekstra tungt å se at det er mange i hjemkommunen som sliter.
– Man synes jo synd på dem som har bygget hus til 5-6 millioner, og som nå mister jobben, sier han.
Kleven-sjef: Tror mange selskaper vil gå konkurs
– Tillitsvalgte må på banen
Fagforeninger i flere rederier har den siste tiden gått med på lønnskutt, firedagersuker og andre kostnadsbesparende tiltak for å berge jobber. Tillitsvalgt Erntzen i Remøy mener dette viser at de tillitsvalgte er fleksible når det står om jobben.
– Man må tilpasse seg. Man kan ikke stå på krava og kreve lik lønn uansett hvordan det går. Er det trange tider, så vil de fleste gå med på lønnsreduksjon for å beholde jobben. Men man kan ikke bare ta de ansatte på sjøen. Det må være likt over hele fjøla. Du må ta de på kontoret også. Det er tross alt vi som er det produserende leddet, sier han.
Offshorerederier i gjeldstoppen: – Markedet er vanskelig
Samtidig som fagforeningene må gjøre det de kan for å berge jobber, mener Erntzen det er viktig at tillitsvalgte kjemper for ansattes rettigheter i de tøffe tidene.
– Jeg vil se de tillitsvalgte litt mer på banen. De må rope litt høyere enn det som er tilfellet nå. Det er for tilbakelent.
– Hva må de gjøre helt konkret?
– De må få frem sin agenda i media litt oftere, for å berge de norske arbeidsplassene i Nordsjøen. Folk må kreve at det skal være norsk lønn og arbeidsvilkår for dem som er ute på sjøen. Det er mange som har masse utenlandsk mannskap. Vi må vite hva slags lønnsvilkår og arbeidsvilkår de har, sier han.