Ser lys i enden av tunnelen for oljeleverandørene

Rystad Energy venter bedring i oljeservicemarkedet allerede på tampen av 2016. Innen den tid kan det imidlertid være duket for ytterligere kutt og nedskjæringer.

TREKKER OPP: Gigantfeltet Johan Sverdrup er en av årsakene til at Rystad Energy ser bedring i oljeservicemarkedet innen et par år.
Publisert: Publisert:

Dette fremgår i en fersk rapport om utviklingen i leverandørmarkedet til den norske oljeindustrien.

Her skriver analysebyrået at deres beregninger viser at oljeservicemarkedet vil kunne stige fra slutten av 2016. Dette er mer optimistisk enn anslagene fra Oljedirektoratet (OD), som venter nedgang frem til 2018.

– Vi stikker nesen litt lengre frem og fremskriver investeringer i funn som ikke er sanksjonerte, og tar også hensyn til fremtidig letesuksess. OD baserer seg nok på funn der investeringsbeslutning er tatt. I det korte bildet skal dette ha minimalt å si, men jo lenger ut i tid man kommer jo større blir bidraget fra nye funn, sier senior prosjektleder Markus Nævestad til E24.

– Vi venter ganske få PUD-er (planer for utbygging og drift) i 2015, men i 2016, 2017 og 2018 er det flere kandidater som kan vurderes – opp til ti allerede i 2016.

Følg oljeservicemarkedet her!

Venter ytterligere kutt

Før den tid venter imidlertid Rystad Energy oljeservicenedgang på 12 prosent i år og 2 prosent i 2016.

Dette kan gi ytterligere bemanningsreduksjoner i en bransje der aktører som Aker, Kværner og Aibel allerede har varslet og gjennomført til dels store kutt.

– Vi forventer at flere bedrifter må kutte i de kommende månedene. I siste kvartal har vi sett at bedrifter rammes i alle de elleve segmentene vi har definert, fra seismikk til drift, sier Nævestad.

Les også

Kværner må la opptil 500 ansatte gå

Fire større feltutbygginger på Johan Castberg, Snorre 2040, Vette og Tommeliten Alpha er allerede skjøvet på, og investeringer for mer enn 100 milliarder er flyttet til etter 2020.

På plussiden finner man blant annet gigantutbyggingen av Johan Sverdrup.

– Aibel fikk en kjempekontrakt på Johan Sverdrup, mens Kværner nok er avhengige av en tildeling i neste runde på Sverdrup for å unngå ganske store nedskjæringer. Vi er ikke ferdige med nedbemanningen i denne perioden her, sier Nævestad.

Les også

Aibel får milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Vekst frem mot 2020

De neste årene starter også felt som Maria, Zidane, Snadd og Gullfaks Rimfaksdalen opp. Rystad trekker i tillegg frem ferdigstillelsesarbeid på Martin Linge, Aasta Hansteen og Gina Krogh, samt opptrapping av produksjonsboring på Troll, Gullfaks og Åsgard.

Rystad anslår at oljeservicemarkedet vil stige med 5 til 6 prosent i 2017 og tilsvarende hvert år frem mot 2020.

Dette kan gi bedring også på bemanningssiden, selv om det kan skje i saktere fart enn det bransjen har vært vant til i noen år.

– Vi så mye av det samme etter finanskrisen, der man kuttet fort og på tvers av segmentene. Da hentet det seg inn raskere enn det vi venter nå, med påfølgende lønns- og kostnadsvekst. Vi ser neppe den samme brå økningen i 2017, men det vil nok variere fra segment til segment, sier Nævestad.

Rystad Energys analyse er basert på en oljeprisprognose på 60 dollar i 2015, 70 dollar neste år og jevnt stigende priser frem mot 2020.

Les også

Røkke skal kvitte seg med 200 til 300 i Norge

Les også

Aker drar på handletur i krisetider:
- Har en langsiktig tro på olje og gass

Les også

Nordmann blir Bilfinger-toppsjef

Publisert: