Skyter prosjektiler mot jorda for å hente opp ren energi

Skal øke lønnsomheten til jordvarmekraft.

ENERGI: Det nye patentet beskriver en løsning som skyter prosjektiler ned i bakken ved svært høy hastighet.
Publisert: Publisert:

Hypersciences, et selskap støttet av Shell, har søkt patent på en boremekanisme som skyter prosjektiler ned i bakken i høy fart. Løsningen skal benyttes til boring med formål i å hente opp geotermisk energi fra bakken, melder Phys.org.

Mannen bak, luftfartsingeniør Mark Russel, tror den kraftige «pistolen» vil kunne skyte seg ned til 3,2 kilometer.

Virkemåten til systemet beskrives slik: Et prosjektil sendes ut fra en avfyringsmekanisme og inn i en såkalt ram-akselerator. I denne pumpes det inn en blanding av gasser, typisk metan, oksygen og nitrogen.

Når disse antennes, oppnår prosjektilet en langt høyere hastighet enn den hadde i utgangspunktet. I dette tilfellet skal prosjektilene oppnå en fart på 7242 kilometer i timen, noe som vil pulverisere selve prosjektilet og hva enn det måtte støte på.

Det oppgis ikke hvor dypt hvert prosjektil vil «grave». Det vurderes også å integrere eksplosiver inne i prosjektilet, for å øke effekten av hvert skudd.

Les også: Nå kan du få solceller på taket – uten at det synes

Skal gi billig jordvarmekraft

Løsningen skal være langt rimeligere å ta i bruk enn tradisjonelle metoder for boring, noe som kan gjøre det aktuelt å hente opp geotermisk energi på steder hvor dette tidligere ikke har vært aktuelt.

Dette gjør man ved å lete opp varme vannkilder under bakken som pumpes opp til bakkenivå. Dette kan drive en dampturbin. Etterpå føres vannet ned i reservoaret igjen, hvor det varmes opp på nytt.

Hvor lønnsomt det er å bruke anleggene er knyttet opp mot hvor langt under jordoverflaten de høye temperaturene befinner seg. Forholdene er gjerne best der på steder der jordskorpeplatene møtes, som på Filippinene, Island og i Sentral-Amerika.

I Norge er de beste forholdene målt på Svalbard, hvor temperaturstigningen ligger på 35 til 40 grader per kilometer nedover i jordskorpen.

Geotermisk kraft på Svalbard: Vil utnytte varmen dypt under bakken

Noen ulemper

For å hente opp energien benyttes vann som pumpes ned i brønnen under høyt trykk. Dette gjør at eksisterende sprekker i grunnen åpnes – en prosess som ligner på fracking. I vår ble det endelig slått fast at dette skaper jordskjelv.

En faktor som har løftet kostnadene ved slike anlegg, er oppsamling av mineralet silika som kan tette igjen brønnen eller systemet over bakken. Silika forekommer i steinformasjoner, og er en naturlig forekomst i vann.

Når det er varmt vann som kjøles ned, skiller mineralet seg ut og danner harde, glassaktige klumper som må fjernes.

I en artikkel lagt ut på Universitetet i Bergens hjemmesider, tar forskere til orde for at Norge kan etablere seg som en leverandør av teknologi til markedet for geotermisk kraft, snarere enn å starte egen produksjon.

Les også: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Les også

Må selge eller låne penger for å betale utbytte: – Salg er også en måte å skape verdier på

Les også

Disse kan tjene på oljeprisfallet

Les også

Denne kabelen fra Notodden skal gjenåpne iranske oljebrønner

Publisert: