Oljeprisen stiger kraftig

Oljeprisen kommer kraftig tilbake fredag morgen, etter å ha falt kraftig torsdag kveld.

Publisert:

Torsdagen fall kom i etterkant av overraskende lagertall fra USA torsdag ettermiddag, mens fredagens oppgang kommer etter at Opec torsdag kveld annonserte at de fremskynder sitt møte.

Rykter om eventuelle produksjonskutt fra Opec bidrar til å sende oljeprisen rett opp.

Et fat nordsjøolje endte torsdag på 67,8 dollar, men fredag morgen åpner oljeprisen opp 2,5 dollar til 70,3 dollar. Den amerikanske lettoljen endte på 69,85 dollar, men er opp 3,1 dollar til 72,9 dollar fredag morgen.

Følg oljeprisen på E24 Børs!

Opec

En oljepris i fritt fall fikk Opec til å fremskynde sitt neste møte med over fire uker, og ryktene begynte med en gang å svirre om Opec ville kutte i produksjonen.

- Hvis de kutter produksjonen kan det forverre den økonomiske situasjonen ytterligere. Opec har et tydelig dilemma, sa oljeanalytiker Lill Sandvik i First Securities til E24 torsdag da nyheten om at Opec-møtet fremskyndes ble kjent.

Opec, som produserer omtrent 40 prosent av oljen i verden, vil trolig redusere produksjonen med en million fat om dagen i løpet av neste ukes møte.

- Det vil bli en million eller mer. Prisene har falt mye og vi er nødt til å ta noen forholdsregler, sier oljeminister Abdullah al-Attiyah i Qatar ifølge Bloomberg.

Les mer: Opec fremskynder møte

Lagertall

Lagertallene fra USA viste en overraskende økning både for råolje og bensin, og prisen på råolje fra nordsjøen falt raskt til 66,8 dollar.

I juli kostet et fat nær 150 dollar, og for en måned siden var prisen over 100 dollar

- Det sier litt om panikken som er i markedet for tiden, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt (bildet) i Nordea Markets til E24.

Les mer: Løftet av oljeprisfall

Til E24-forsiden

Publisert: