- Krig mot Iran kan sende oljeprisen opp til 270 dollar fatet

Storbanken UBS tror en krig mot Iran føre til at oljeprisen stiger mot ekstreme høyder.

URO: Frykt for en krig mot Iran fører til skyhøye oljepriser.
Publisert:

Markedene skjelver i frykt for en krig mot Iran som gar ført til at oljeprisen har steget betraktelig den siste tiden - og verre kan det bli.

For investeringsbanken UBS har listet opp fire scenarioer som følge av en eskalerende konflikt mellom Iran og Vesten.

En krig mot Iran der landets oljeproduksjon blir totalt fraværende, vil sende oljeprisen til ekstreme nivåer.

Iran produserer 4 millioner fat olje og dermed vil denne tilgangen naturlig nok falle bort. Noe som vil føre til et kraftig prishopp.

«Våre estimater tilsier at prisen vil gjøre et massivt hopp på kortsikt fra 115-165 dollar til 220-270 dollar fatet», skriver UBS’ analytikere i en rapport.

«Dette scenarioet er mulig hvis det skjer større omveltninger i Iran, for eksempel ved en militær inngripen mot landets atomanlegg eller regime».

Israelsk angrep

UBS tror et Israelsk angrep mot Irans angivelige atomanlegg vil drive oljeprisen til et sted mellom 180-205 dollar per fat.

«En full stans i Irans råoljeeksport vil kunne føre til at prisene vil stige til 180-205 dollar fatet», skriver UBS.

Det er det nest verst tenkelige scenarioet, ifølge storbanken.

Oljeembargo

EU har som kjent innført en oljeembargo mot Iran, og skal andre kunder av landet henge seg på vil prisene stige til rundt 128-138 dollar fatet.

UBS skriver at effekten av EUs oljeembargo og et 10 prosent kutt i eksporten til Irans kunder, som ikke faller inn under embargoen, vil føre til at Irans oljeeksport faller med 800.000 fat per dag.

Det vil i så fall være nest beste alternativ.

1. juli trer den nevnte oljeembargoen mot Iran ut i full kraft. Dermed faller Irans eksport med 600.000 fat i døgnet bort, og oljeprisen vil som følge av dette stige videre.

Tirsdag handles et fat nordsjøolje til 122,37 dollar i New York, og investeringsbanken tror oljeprisen vil stige til rundt 130 dollar per fat når embargoen trer i kraft.

LES OGSÅ:

Publisert: