Ny oppgang i strømprisen tirsdag

Strømprisene har den siste uken ligget på godt over én krone, som er betydelig over normale desemberpriser. Tirsdag stiger prisen svakt.

Strømprisen har ligget på skyhøye nivåer i slutten av november og starten av desember. Regjeringen vurderer nå tiltak for å dempe belastningen på strømkundene.
Publisert:

Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool. Strømprisen fastsettes dagen i forveien.

Børsprisen på strøm i Sør-Norge tirsdag blir i snitt på 1,76 kroner kilowattimen. I Midt- og Nord-Norge blir døgnprisen på 1,17 kroner kilowattimen.

Tirsdagens høyeste timepris i Sør-Norge blir på 2,79 kroner kilowattimen. Medregnet nettleie og avgifter betyr det at en kunde i Oslo må ut med rundt fire kroner kilowattimer for strømmen i denne enkelttimen.

Kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv tror oppgangen i pris tirsdag kan skyldes at det blir mer norsk strømeksport til Storbritannia.

– I dag var det faktisk en del import fra England til det norske prisområdet NO2. I morgen blir det derimot eksport fra Norge. Dette bidrar nok til at prisen i Sør-Norge går litt opp i morgen, sier Djupskås til E24.

Siden North Sea Link-kabelen mellom Norge og Storbritannia startet opp i oktober har strømmen stort sett gått ut av landet, men i noen korte perioder har det vært litt import til Norge.

Dette er med i din strømregning:

  • børsprisen, som fastsettes dagen i forveien
  • nettleie, som varierer mellom 21 og 55 øre kilowattimen
  • elavgift på 16,69 øre og Enova-avgift på 1 øre kilowattimen
  • på toppen av dette kommer 25 prosent merverdiavgift

Strømprisen i Sør-Norge satte ny rekord forrige mandag, da snittprisen for døgnet var på 2,56 kroner kilowattimen og prisen i en enkelttime var oppe i nær seks kroner når nettleie og avgifter er inkludert.

Over ti kroner i Finland

Den siste tiden har høye priser på gass og strøm skapt hodebry for forbrukere i Europa. Prisene i flere av Norges naboland er enda høyere enn de norske.

I Finland skyter døgnprisen helt opp i 4,84 kroner kilowattimen tirsdag. Mellom 7 og 8 på morgenen koster strømmen over ti kroner kilowattimen.

I deler av Sverige og Danmark er døgnprisen på 2,49 kroner kilowattimen tirsdag. Det er en nedgang fra hele tre kroner kilowattimen mandag.

I den dyreste enkelttimen tirsdag koster strømmen hele 4,64 kroner kilowattimen i de dyreste prisområdene i Sverige og Danmark.

Mandag ettermiddag er timeprisen i deler av Danmark og Sverige oppe i 6,48 kroner kilowattimen. Prisen i Sør-Norge i samme time er på 2,35 kroner.

Mener staten tjener milliarder ekstra

Kraftbransjens organisasjon, NHO-foreningen Energi Norge, anslår at staten i år vil tjene rundt 11 milliarder mer enn normalt på de uvanlig høye strømprisene, gjennom skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene.

– Mange mennesker opplever de høye strømprisene som svært krevende, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge ifølge en melding.

Organisasjonen anbefaler i likhet med flere politiske partier at staten overfører en engangssum til husholdningene for å kompensere for dyr strøm.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

– Vi mener det er helt nødvendig at staten nå bidrar med en kontantoverføring til forbrukerne, ved siden av økt bostøtte og nedtrapping av elavgiften, sier han.

En husholdning i Sør-Norge med forbruk på 16.000 kilowattimer årlig vil ifølge Energi Norge betale rundt 12.000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor, og 6.000 kroner mer enn i et normalår. Ekstraregningen i Midt- og Nord-Norge er på 1.000 kroner sammenlignet med et normalår.

Energi Norge frykter at den uvanlige situasjonen kan føre til tiltak som ødelegger kraftmarkedet, og viser til Norge med dagens system vanligvis har Europas laveste strømpriser og høy forsyningssikkerhet.

– Vi anser dette som en midlertidig krise som må håndteres med midlertidige tiltak, sier Kroepelien.

Ønsker utbetaling

I forrige uke kom flere partier, som MDG, Rødt og Frp, med forslag om å betale ut penger til strømkundene for å kompensere for dyr strøm.

Også forbrukerorganisasjonen Huseierne ønsker en slik strømhjelp.

– Vi mener derfor det bør komme en ekstra utbetaling på for eksempel 2.000 kroner per husholdning. Det vil koste fem milliarder kroner, sa energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til E24 i forrige uke.

Hun ønsker også å kutte merverdiavgiften på strøm fra 25 til 15 prosent.

– Det er ventet at strømprisen vil stabilisere seg på høyere nivåer enn før. Dagligvarer har jo redusert moms fra 25 prosent til 15 prosent fordi det regnes som nødvendige varer. Det mener vi bør skje også for strømprisen, sa Öberg.

Les også

Mener SV, Ap og Sp er for trege med strømhjelp: – Utrolig daffe greier

Publisert: