Eiendelsbytte i Oseberg-feltet kan løse langvarig konflikt mellom oljegigantene

Equinor og Aker BP diskuterer et eiendelsbytte i Osberg-feltet for å få en løsning på den fastlåste Noaka-konflikten, ifølge Upstream.

Publisert:

Equinor og Aker BP diskuterer et eiendelsbytte for å få en løsning på Noaka-konflikten, skriver Upstream fredag.

Ifølge avisen, som viser til kilder med kjennskap til saken, inkluderer det potensielle eiendelsbyttet overføring av eierskap i Equinors produserende Oseberg-felt og Aker BPs funn lenger sør.

– I dag har ikke Aker BP eierandel i Oseberg og Equinor har ingen eierinteresser i Aker BPs funn nord for Alvheim, sier en kilde til Upstream

Kilder sier videre til bransjeavisen at utfallet sannsynlig vil bli at Krafla og Askja først vil bli utviklet gjennom en tieback til feltsenteret på Oseberg, samtidig som selskapene fortsetter leting og avgrensning lenger sør for å realisere Aker BPs plan om en ny prosesseringshub for de gjenstående funnene.

En mulig løsning vil ifølge kilder være at Aker BP aksepterer Equinors plan for to ubemannede prosesseringsplattformer knyttet tilbake til Oseberg fra Krafla og Askja dersom de får eierskap i Oseberg.

Equinor vil på sin side få eierandel i feltene nord for Alvheim.

Noaka-konflikten

Det skal være mulig å pumpe opp mange hundre millioner fat oljeekvivalenter fra Noaka-området i Nordsjøen. Området består av Aker BPs område Alvheim Nord og Equinors område Krafla/Askja.

Noaka er en engelsk forkortelse for Krafla/Askja og Alvheim Nord.

Liatårnet i det omstridte Noaka-området i Nordsjøen og sørger for at enda flere milliarder er i spill. Equinor er ikke medeier i lisensen der Liatårnet ligger, men de er en sentral spiller i området.

Selskapene har ikke lyktes i å bli enige om hva som er den beste løsningen for utbygging av området, men skal nå være i samtaler.

Aker-BP mener feltet bør bygges ut med en sentral plattform i nærheten av Frigg-feltet, som flere av feltene kan kobles på.

– Det er helt uaktuelt for oss, sa Equinor-sjef Eldar Sætre til E24 i mai.

Equinor mener nemlig at det bør bygges en eller to helt eller delvis ubemannede plattformer.

Les på E24+

Les også: Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

Partene håpet å finne en løsning i løpet av 2018. I april åpnet Aker BP-sjefen for at konflikten kan løses med en lisenshandel, men har senere bekreftet at kommersielle løsninger også er en del av forhandlingene.

Aker BP hevder Equinors konsept «bare» vil kunne få opp rundt 330 millioner, mens deres eget konsept skulle få opp rundt 550 millioner fat. Med Liatårnet er det siste anslaget økt til rundt 700 millioner fat.

Equinor har ikke villet kommentere tallene så langt, men konsernsjef Eldar Sætre tok imidlertid bladet fra munnen i mai da han blankt avviste Aker BPs forslag overfor E24:

– Vi har den absolutt beste løsningen som vi kan finne for Krafla, Askja og Frigg slik vi ser det. Det er en sterk og solid løsning, sa Sætre og sa at Aker BPs forslag «er helt uaktuelt» for Equinor.

I juli annonserte Aker BP-sjefen at de anslår at feltet kan inneholde mellom 500 og 700 millioner fat olje, etter et nytt funn på Liatårnet.

Publisert:

Her kan du lese mer om