Ny norsk milliardgaranti til havvind

Nexans Norway skal legge kabler på Total og SSEs havvindprosjekt Seagreen. Nå får selskapet 1,6 milliarder kroner i norsk statsgaranti.

Nexans Norway skal legge kablene til gigantprosjektet Seagreen med fartøyet Nexans Aurora, som bygges av Ulstein verft og står ferdig neste år.
Publisert: Publisert:

Det opplyser Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) i en melding.

Nexans Norway skal ikke bare installere strømkablene for Seagreen-prosjektet, men også designe dem, gjennomføre ingeniørarbeidet og stå for produksjonen av kablene.

- GIEK har bidratt finansielt til utvikling av flere av prosjektene vi har levert kabler til, sier administrerende direktør Ragnhild Katteland i Nexans Norway AS.

Det er det nybygde kabelleggingsfartøyet Nexans Aurora som skal legge kablene. Det 150 meter lange skipet skal stå ferdig i andre kvartal neste år, og bygges i Norge av Ulstein verft. Skroget er bygget i Polen.

GIEK hoster opp en garanti på 1,6 milliarder kroner i forbindelse med Nexans’ arbeid på Seagreen-prosjektet.

Nexans Norway er en del av et fransk konsern som leverer sjøkabler for overføring av strøm, blant annet til havvindparker.
Les også

Equinor har valgt base til gigantprosjekt: Havvind skaper britiske jobber

Fire milliarder til havvind

Tildelingen føyer seg inn i rekken av statlige garantier til havvind. Det siste halvåret har GIEK totalt bidratt med fire milliarder kroner i havvindfinansiering. Det er næringsminister Iselin Nybø (V) fornøyd med.

– Når statlige virkemidler som GIEK kan bidra til at norske selskaper kaprer markedsandeler er det gledelig, sier Nybø.

GIEK har blant annet gitt garantier til Aibel, som landet kontrakter for åtte milliarder kroner i havvind i fjor. Aibel skal levere transformatorplattformer til Equinors Dogger Bank-prosjekt og et tysk havvindprosjekt.

Nylig ga GIEK også en garanti på 1,2 milliarder kroner til Fred. Olsen Windcarrier, som skal installere turbiner på et havvindprosjekt i Taiwan.

Les også

Vil ha grønn vekst etter coronakrisen: – Det Norge lever av, går ut på dato

Total er medeier

Det britiske havvindprosjektet Seagreen 1 er en utbygging til 35 milliarder kroner. Med en kapasitet på 1.140 megawatt blir dette et av verdens største fornybarprosjekter.

Denne uken opplyste oljekjempen Total at selskapet kjøper 51 prosent av Seagreen-prosjektet. Total blir dermed partner med SSE, som Equinor er partner med på den enda større havvindutbyggingen Dogger Bank.

Byggingen av Seagreen starter i andre kvartal, og er ferdig i august 2022. Da vil den forsyne én million britiske husholdninger med strøm.

Ifølge GIEK dekker havvind i dag rundt ni prosent av britenes strømforbruk. Dette er ventet å øke til 30 prosent i 2030.

– GIEKs mulighet til å utvide bankenes kapasitet kan bidra til at norske leverandører vinner store kontrakter, sier GIEK-direktør Wenche Nistad i en melding.

Les også

Store forventninger til regjeringens hydrogenstrategi: – Håper å bidra til et grønt hydrogeneventyr

Publisert: