Israel, Hellas og Kypros med avtale om gassrørledning

Regjeringssjefene i Hellas, Kypros og Israel skal rett over nyttår signere en ny avtale om bygging av en stor gassrørledning, opplyser Hellas' statsminister.

Hellas' utenriksminister Nikos Dendias (til venstre) møtte sin kypriotiske motpart Nikos Christodoulides i Larnaca, hvor Dendias søndag var innom på vei til en lynvisitt i Øst-Libya. Foto: Philippos Christou / AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-AP
Publisert:

Formålet med prosjektet EastMed, som har potensielt store geopolitiske ringvirkninger, er å sende naturgass fra de tre landene til resten av Europa via Italia.

Israel ønsker å sende gass til Europa gjennom en rundt 2.000 kilometer lang rørledning som etter planen skal være i drift fra 2025. Kostnadene for rørledningen, som vil gå fra Israel til Kypros, Kreta, over det greske fastlandet og ende opp i Italia, kan bli over 58 milliarder kroner.

Avtalen skal signeres av den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis, Israels Benjamin Netanyahu og Kypros' president Nikos Anastasiades i Aten 2. januar, opplyser Mitsotakis' kontor søndag kveld.

Kappløp

Hans plan er at avtalen skal spikres med en italiensk signatur på en senere dato. Italias regjering har tidligere uttrykt skepsis til landets planlagte rolle i prosjektet.

Kypros, Hellas og Israel har fra før undertegnet en avtale om rørledningen. Det skjedde tidligere i år med USAs utenriksminister Mike Pompeo til stede.

Gassfunnene i det østlige Middelhavet har utløst et utvinningskappløp og økende spenninger mellom Tyrkia og EU.

Libya-konflikt

Nylig fordømte Hellas og Kypros Tyrkia for å ha inngått en avtale med Libya om militært og maritimt samarbeid.

Avtalen med Libyas internasjonalt anerkjente regjering i Tripoli innebærer nemlig en utvidelse av Tyrkias kontinentalsokkel i Middelhavet, der det nylig er gjort store gassfunn.

Libya har to rivaliserende regjeringer med hver sine militærstyrker.

Før kunngjøringen om EastMed fra Aten søndag, var Hellas' utenriksminister Nikos Dendias i østlibyske Benghazi, hovedsete for den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar.

Kamp om gass

Haftars styrker kjemper for å ta over Tripoli og støttes av blant andre Egypt, Saudi-Arabia og Emiratene.

Grekeren møtte representanter for Haftars regjering, og i løpet av dagen var han også på lynvistitt i Kairo og på Kypros. Øverst på agendaen for møtene var den tyrkisk-libyske avtalen, som Hellas, Kypros og Egypt mener er i strid med blant annet sjøretten.

Analytikere tolker Tyrkias samarbeid med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya som et forsøk på å sikre tilgang til gassforsyninger. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa seg nylig villig til å sende soldater til Libya for å støtte Tripoli-regjeringen, som trues av general Haftars militæroffensiv.

EastMed ventes å dekke rundt 10 prosent av EU-landenes gassbehov, noe som vil redusere energiavhengigheten overfor Russland. EU har bidratt med midler til de tekniske forarbeidene for prosjektet.

Publisert: