Equinor om svake gasspriser: – Det treffer oss

Europeiske gasspriser falt til de laveste nivåene på ti år i andre kvartal. Det er gledelig for kundene, men ikke fullt så hyggelig for gassprodusenter som Equinor.

LAVERE PRISER: Gassprisene i både Europa og USA er uvanlig lave for tiden, og det påvirker også Equinors tall for andre kvartal. Dette er et gassrør ved Gasscos importterminal i tyske Emden.
Publisert: Publisert:

Norges største børsselskap er blant dem som rammes av lave gasspriser i Europa, i kjølvannet av det som omtales som en eksportkrig på naturgass mellom USA og Russland.

Lave gasspriser er gode nyheter for europeiske gasskunder, deriblant den norske gjødselgiganten Yara, men er negativt for Equinor. Så langt har selskapet likevel fått en mindre smell enn det fallet i europeiske gasspriser skulle tilsi.

– Gassprisene har falt 40 prosent. Vår realiserte gasspris falt med under 20 prosent. Så vi har klart oss bedre, på en måte, enn det spotmarkedet skulle tilsi, sier finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor til E24.

Les også

Energikostnadene i været: Dyr gass rammer Yara

– Men det er klart, det treffer oss, det. 20 prosent betyr mye for oss. Og fallet i gassprisen i kvartalet har ført til at vi har måttet nedskrive verdien av gasslagrene våre, og det treffer resultatet vårt, sier han.

Han understreker at mye av gassen selskapet har på lager er solgt på fremtidskontrakter for leveranser senere i år, til høyere priser enn i dagens spotmarked. Dermed vil det ta litt tid før selskapet merker full effekt av de lave gassprisene.

Les mer: Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Så mye fikk Equinor

I andre kvartal fikk Equinor i snitt 5,49 dollar per million britiske varmeenheter (MMBtu, tilsvarer 28,52 kubikkmeter) for sitt salg av gass i Europa, ned fra 6,89 dollar per MMBtu i første kvartal og 6,52 dollar per MMBtu i andre kvartal i fjor.

Det er en mye høyere pris enn i det europeiske spotmarkedet, hvor gassen i perioder har kostet under fire dollar per MMBtu, ifølge Rystad Energy.

Les også

Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Dersom gassprisen blir liggende lavt i flere år, som blant annet Royal Bank of Scotland har antydet, kan det potensielt også få betydning for bransjens vilje til å investere i nye gassprosjekter på norsk sokkel.

– Når det gjelder investeringer i nye gassfelt på norsk sokkel, så vil det til enhver tid være en separat beslutning der og da, sier Bacher.

– Så har det vist seg at det er utrolig vanskelig å spå, da, sier han.

Da utbyggingsplanen for gassfeltet Aasta Hansteen ble lagt frem i 2013 opplyste utbyggeren Statoil (nå Equinor) om at feltet trengte en gasspris på 1,64 kroner per kubikkmeter for å være lønnsomt.

Det tilsvarer noe over 5 dollar per MMBtu, som er over prisnivået i Europa i det siste. Selskapet har siden opplyst at Aasta Hansteen er lønnsomt på noe lavere priser fordi det er funnet mer gass, men har ikke gitt detaljer om dette.

Les mer: Overflod av gass og mild vinter gir priskollaps i Europa

Les også

Kan redusere norske gassinntekter: Global gasshandel øker kraftig

På billigsalg i USA

Økt tilgang på skifergass har ført til at gassprisene har vært mye lavere i USA de siste årene enn i Europa og Asia. For tiden er også USA-prisene ekstra lave. Gassprisen i sommer er ventet å ligge på det laveste nivået på 20 år, ifølge EIA.

Equinor fikk 2,35 dollar per MMBtu for sin amerikanske gass i kvartalet, ned fra 3,13 dollar per MMBtu i første kvartal og 2,44 dollar per MMBtu for ett år siden.

Tidligere i juli meldte konsulentselskapet Rystad Energy at gassprisene i Europa er de laveste på ti år, etter en eksportkrig mellom Russland og USA, hvor det er stadig økende tilbud av flytende naturgass (LNG).

Les også

Analytikere tror kraftig gassprisfall svekker Equinor-resultatene

I mai lå gassprisen i Europa nede på 4,2 dollar per MMBtu, og prisene har vært nede i rekordlave 3,2 dollar per MMBtu på TTF-markedet i Nederland, ifølge Rystad.

(saken fortsetter under figuren)

LAVERE PRIS: Gassprisene i Europa har falt, ifølge Rystad Energy.

– Kjøpers marked

– Det er kjøpers marked, og Europa kjøper, sa Rystad Energys sjef for gassmarkedsanalyse Carlos Torres-Diaz i en melding 2. juli.

– De klare vinnerne i krigen mellom disse to gass-stormaktene er de europeiske sluttbrukerne som tjener på rekordlave naturgasspriser, og kraftpriser som har falt mer enn 30 prosent i de siste seks månedene, sa Torres-Diaz.

Etter sin energirevolusjon har USA blitt en stor eksportaktør innen LNG. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står landet i spissen for en bølge av ny LNG-kapasitet i perioden 2017 til 2023, ved siden av Australia og Russland.

Equinor tror at gassprisen i Europa etter hvert vil ta seg noe opp fra de svært lave nivåene markedet har opplevd i det siste.

– Vi tror at den skal noe opp, sier Bacher.

Les mer: IEA-rapport spår ny boom i USA: Venter overflod av gass

Europeisk LNG-import stiger, ifølge Rystad Energy.
Publisert:

Her kan du lese mer om