Kinesisk oljegigant snuser på norsk sokkel

Kinas største oljeselskap Cnooc vurderer å skaffe seg seismikkdata for områder i Barentshavet, til tross for det anspente forholdet mellom Norge og Kina.

FORHØRER SEG: Det statseide kinesiske oljeselskapet China National Offshore har bedt om informasjon fra norske myndigheter rundt innhenting av seismikkdata i Barentshavet. Bildet er fra en messe i Beijingi mai.
Publisert:

Det statseide oljeselskapet China National Offshore snuser nå på norsk sokkel.

Selskapet har via sitt datterselskap Nexen i Canada sendt en e-post til Oljedirektoratet, der de undersøker kostnader rundt seismikkdata i Barentshavet, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

De aktuelle områdene ligger sørøst i Barentshavet og rundt Jan Mayen, og datarettighetene skal tildeles i 2016. Seismikkdata viser de geologiske strukturene under havet og er et viktig verktøy i letingen etter olje og gass.

Forholdet til Kina har vært kjølig etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Solberg-regjeringen har forsøkt å blidgjøre kineserne, blant annet ved å ikke møte Dalai Lama da han besøkte Norge.

Oljeselskapet besvarte ikke Bloombergs henvendelse for en kommentar.

Ikke like stort som Statoil

China National Offshore er Kinas største produsent av olje og gass. Selskapets hovedvirksomhet er i Bohai-sjøen og i forskjellige deler av Kinahavet.

I tillegg har selskapet eierandeler i olje- og gasslisenser i alle de fem verdensdelene. Selskapet har inngått samarbeidsavtaler med flere vestlige oljeselskaper, inkludert BP og Shell.

China National Offshore ble børsnotert i New York og Hongkong i februar 2001. Selskapet har i dag 17.553 ansatte og produserer rundt 1,13 millioner fat dagen netto. Til sammenligning produserte Statoil 1,8 millioner fat dagen i snitt i andre kvartal.

Det kinesiske oljeselskapet er ikke ukontroversielt. Selskapet har vært anklaget for brudd på menneskerettighetene i Myanmar (Burma) og for å bistå kinesiske myndigheter i forfølgelsen av gruppen Falun Gong.

Les også:

Publisert: