Nordisk storbank: Opecs oljefrys-samtaler bør legges døde før de starter

Det er meningsløst for Opec å diskutere frys av oljeproduksjonen, sier SEBs Bjarne Schieldrop, som slakter intensjonen bak de varslede Opec-samtalene i september.

ENDREDE FORUTSETNINGER: Irans inntreden på oljemarkedet etter mange år med internasjonale sanksjoner har endret bildet. Her ser vi en arbeider på sykkel utenfor et oljeraffineri rett sør av hovedstaden Teheran.
Publisert: Publisert:

– Vi ser ingen grunn til å tro at det kommer noen beslutning om å fryse oljeproduksjonen i Opec, skriver SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i et ferske notat mandag formiddag.

Oljekartellet Opec har akkurat bekreftet at det på en energikonferanse i september vil bli avholdt uformelle samtaler om muligheten for å fryse medlemslandenes oljeproduksjon på dagens nivå.

Rykter om et slikt forestående møte har de siste dagene dyttet oljeprisene litt oppover – fordi en eventuell frys av produksjonen antas å begrense tilbudet av olje på verdensmarkedet.

Men dette avviser Schieldrop nå i sitt notat.

– Det er meningsløst for Opec å forsøke å fryse produksjonen. (...) Samtalene bør legges døde før de starter, skriver analytikeren i notatet.

Schieldrop forklarer synspunktet med at enhver ensidig reduksjon eller frys av oljeproduksjonen fra en aktør i oljemarkedet akkurat nå, raskt vil bli jevnet ut av en opptrapping et annet sted. Et slikt sted er USA, der antallet oljerigger i drift nå har steget i seks uker på rad.

Les også

Amerikanske oljeprodusenter trapper opp igjen, men oljemarkedet setter sin lit til Opec

– Meningsløst

Schieldrop viser også til interne forhold i Opec for å forklare situasjonen. Medlemslandene Nigeria og Venezuela har kuttet sin oljeproduksjon massivt sammenlignet med i fjor (590.000 fat per dag), men denne reduksjonen har så langt blitt jevnet helt ut ved at Iran har økt sin produksjon (700.000 fat per dag).

Samlet sett er produksjonen i hele Opec nå bare marginalt høyere enn i fjor, tross Irans inntreden, med en oppgang på 82.000 fat per dag.

(saken fortsetter under bildet.)

AVVISENDE: Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

Dette bruker analytikeren som bakgrunn for sin forhåndsdømming av september-samtalene som meningsløse.

For hvis Opec fryser på dagens nivå – hvem skal kutte produksjonen dersom Nigeria og Libya kommer tilbake til normale produksjonsnivåer, spør han.

– Det er meningsløst for Opec å lete etter noen mulighet for å begrense produksjonen eller stramme inn markedet på noen som helst måte. En kunstig innstramming av markedet nå vil bare føre til at antallet oljerigger i USA forsetter å øke, skriver analytikeren.

Les også

Nå er også Venezuelas oljeproduksjon i krise: – Bygger seg opp til å bli den perfekte storm

– USA er fleksibel

Han minner om at skiferoljesektoren i USA akkurat nå er ekstremt fleksibel – og at denne delen av markedet har vist i det siste at det kan skru seg raskt for å tilpasse seg økt eller redusert produksjon andre steder.

Prisen på nordsjøolje (brent front 1 måned) har ifølge Schieldrop nå ligget litt under 45 dollar per fat i to uker.

Han forutser at dersom prisen på denne frontkontrakten holder seg stabil og under 45 dollar fremover, så vil opptrappingen i USAs riggaktivitet fortsette i maks seks uker til.

Men dersom prisen stiger til 50 dollar igjen, mener han amerikanerne vil fortsette å sette nye rigger i drift også ut over seks uker.

Spotprisen på nordsjøolje stiger 1,8 prosent mandag formiddag etter at Opec bekrefter september-samtalene. Et fat omsettes for 45,02 dollar per fat.

(saken fortsetter under bildet.)

OPEC SJEF: Fersk generalsekretær i oljekartellet, nigerianske Mohammed Barkindo.

Doha-fiasko

Flere ganger tidligere har Opecs medlemmer varslet omverdenen om at de forsøker å bli enige om å fryse sin samlede oljeproduksjon.

Hver eneste gang har de imidlertid kommet ut av disse møtene uten et eneste konkret resultat å vise til.

I juni møttes de til et ufruktbart møte i Wien, og i april var det et mye omtalt møte i Doha som endte på samme måte.

Les også

Slik foregår spillet om oljeprisen

Møtet i Doha var det faktisk store forventninger knyttet til, fordi Opec og Russland i såkalte uformelle samtaler noen måneder tidligere hadde blitt enige om at både russerne og Opec skulle fryse sin produksjon på nivået der den var i midten av januar.

Det som tilsynelatende skal ha veltet avtalen som ble diskutert i Doha, var maktkampen mellom Saudi-Arabia og Iran. Iran har bare vært tilbake i oljemarkedet i kort tid etter at sanksjonsregimet mot landet ble opphevet, og landet ønsker derfor å trappe opp sin produksjon, ikke fryse den.

En avtale i Doha ble umulig da Saudi-Arabia til slutt stilte krav om at også Iran måtte fryse dersom Saudi-Arabia og de andre landene skulle innføre tak på produksjonen.

Publisert: