Nordisk storbank: Opecs oljefrys-samtaler bør legges døde før de starter
Det er meningsløst for Opec å diskutere frys av oljeproduksjonen, sier SEBs Bjarne Schieldrop, som slakter intensjonen bak de varslede Opec-samtalene i september.
– Vi ser ingen grunn til å tro at det kommer noen beslutning om å fryse oljeproduksjonen i Opec, skriver SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i et ferske notat mandag formiddag.
Oljekartellet Opec har akkurat bekreftet at det på en energikonferanse i september vil bli avholdt uformelle samtaler om muligheten for å fryse medlemslandenes oljeproduksjon på dagens nivå.
Rykter om et slikt forestående møte har de siste dagene dyttet oljeprisene litt oppover – fordi en eventuell frys av produksjonen antas å begrense tilbudet av olje på verdensmarkedet.
Men dette avviser Schieldrop nå i sitt notat.
– Det er meningsløst for Opec å forsøke å fryse produksjonen. (...) Samtalene bør legges døde før de starter, skriver analytikeren i notatet.
Schieldrop forklarer synspunktet med at enhver ensidig reduksjon eller frys av oljeproduksjonen fra en aktør i oljemarkedet akkurat nå, raskt vil bli jevnet ut av en opptrapping et annet sted. Et slikt sted er USA, der antallet oljerigger i drift nå har steget i seks uker på rad.
Amerikanske oljeprodusenter trapper opp igjen, men oljemarkedet setter sin lit til Opec
– Meningsløst
Schieldrop viser også til interne forhold i Opec for å forklare situasjonen. Medlemslandene Nigeria og Venezuela har kuttet sin oljeproduksjon massivt sammenlignet med i fjor (590.000 fat per dag), men denne reduksjonen har så langt blitt jevnet helt ut ved at Iran har økt sin produksjon (700.000 fat per dag).
Samlet sett er produksjonen i hele Opec nå bare marginalt høyere enn i fjor, tross Irans inntreden, med en oppgang på 82.000 fat per dag.
(saken fortsetter under bildet.)
Dette bruker analytikeren som bakgrunn for sin forhåndsdømming av september-samtalene som meningsløse.
For hvis Opec fryser på dagens nivå – hvem skal kutte produksjonen dersom Nigeria og Libya kommer tilbake til normale produksjonsnivåer, spør han.
– Det er meningsløst for Opec å lete etter noen mulighet for å begrense produksjonen eller stramme inn markedet på noen som helst måte. En kunstig innstramming av markedet nå vil bare føre til at antallet oljerigger i USA forsetter å øke, skriver analytikeren.
Nå er også Venezuelas oljeproduksjon i krise: – Bygger seg opp til å bli den perfekte storm
– USA er fleksibel
Han minner om at skiferoljesektoren i USA akkurat nå er ekstremt fleksibel – og at denne delen av markedet har vist i det siste at det kan skru seg raskt for å tilpasse seg økt eller redusert produksjon andre steder.
Prisen på nordsjøolje (brent front 1 måned) har ifølge Schieldrop nå ligget litt under 45 dollar per fat i to uker.
Han forutser at dersom prisen på denne frontkontrakten holder seg stabil og under 45 dollar fremover, så vil opptrappingen i USAs riggaktivitet fortsette i maks seks uker til.
Men dersom prisen stiger til 50 dollar igjen, mener han amerikanerne vil fortsette å sette nye rigger i drift også ut over seks uker.
Spotprisen på nordsjøolje stiger 1,8 prosent mandag formiddag etter at Opec bekrefter september-samtalene. Et fat omsettes for 45,02 dollar per fat.
(saken fortsetter under bildet.)
Doha-fiasko
Flere ganger tidligere har Opecs medlemmer varslet omverdenen om at de forsøker å bli enige om å fryse sin samlede oljeproduksjon.
Hver eneste gang har de imidlertid kommet ut av disse møtene uten et eneste konkret resultat å vise til.
I juni møttes de til et ufruktbart møte i Wien, og i april var det et mye omtalt møte i Doha som endte på samme måte.
Slik foregår spillet om oljeprisen
Møtet i Doha var det faktisk store forventninger knyttet til, fordi Opec og Russland i såkalte uformelle samtaler noen måneder tidligere hadde blitt enige om at både russerne og Opec skulle fryse sin produksjon på nivået der den var i midten av januar.
Det som tilsynelatende skal ha veltet avtalen som ble diskutert i Doha, var maktkampen mellom Saudi-Arabia og Iran. Iran har bare vært tilbake i oljemarkedet i kort tid etter at sanksjonsregimet mot landet ble opphevet, og landet ønsker derfor å trappe opp sin produksjon, ikke fryse den.
En avtale i Doha ble umulig da Saudi-Arabia til slutt stilte krav om at også Iran måtte fryse dersom Saudi-Arabia og de andre landene skulle innføre tak på produksjonen.