Oljeanalytiker: Kan bli priskrig om olje i Midtøsten

Ekspertmiljøene strides om i hvilket tempo oljeprisen vil stige de neste årene.

SPÅR KRAFTIG OLJEPRISOPPTUR: Suhail Mohamed Al Mazrouei, oljeminister i De forente arabiske emirater spår en høyere oljepris i 2016. Bildet viser oljeministerens i samtaler med journalister etter endt Opec-møte tidligere i år.
Publisert:

– Det er mer usikkerhet rundt videre oljeprisutvikling enn noensinne. Estimatene svinger veldig, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24.

Nordea Markets spår en gjennomsnittlig oljepris på 54 dollar fatet i år, litt opp til 55 dollar neste år og 65 dollar for et fat med nordsjøolje i 2017.

Mandag ligger oljeprisen på 47,7 amerikanske dollar for et fat med nordsjøolje, ofte også omtalt som brent spot.

Nordea Markets senior oljeanalytiker Thina Saltvedt.

– Vi ser ingen kjempestor bedring for oljen fremover. Det er fremdeles mye olje i markedet og neste år kommer Iran inn i oljemarkedet. Da kan det bli priskrig mellom Iran, Irak og Saudi-Arabia, sier Saltvedt.

Saltvedt peker på bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel først i 2017, og da vil oljeprisene stige opp – raskere.

– Saudi-Arabia og stabiliteten i landet, deres subsidieringer av drivstoffpriser og store pakker inn mot eksempelvis boligmarkedet blir viktig å følge med på neste år, forklarer Nordea Markets senior oljeanalytiker.

Hun sier videre at Midtøsten vil få større oppmerksomhet og bli viktigere for hele oljeøkonomien.

Les også

Etterspørselen etter olje nærmer seg toppen

Spår høyere oljepris

– Vi tror på et sterkere oljemarked i 2016, men det vil være vanskelig å bryte grensen på 65 dollar fatet med mindre noe stort skjer, skriver DNB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus i en oppdatering.

Store kutt i investeringskostnader (capex) i internasjonal oljeindustri, lavere amerikansk oljeproduksjon og en økt geopolitisk risiko i store oljenasjoner som Venezuela og Brasil, nevnes som noen av årsakene til at DNB Markets spår at oljeprisen vil stige neste år.

– Vi tror oljeprisen i gjennomsnitt vil bli fem dollar høyere i 2016 sammenlignet med årets oljepris. Den gjennomsnittlige oljeprisen for brent spot (nordsjøoljen) ligger an til å bli rundt 55 amerikanske dollar i snitt for i år, skriver Kjus.

Meglerhuset i DNB holder ved tidligere oljeprisanslag på 70 dollar fatet for 2017.

RESESJON: Befolkningen i Caracas demonstrerer mot kriminalitet og kutt i landets økonomi. Venezuela er blant de landene som rammes hardest av sviktende oljeinntekter.

Argumenter for lavere oljepris

DNB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Torbjørn Kjus ser også argumenter for at oljeprisen kan svekke seg neste år, og peker på at globale oljeaksjer er høyt priset og vil bli dyrere, tilbudet er langt høyere enn etterspørselen og De forente arabiske emiratene vil fjerne subsidier til oljeindustrien som det første landet i Midtøsten.

Oljeminister Mazrouei i De forente arabiske emirater tror oljeprisen vil stige neste år, men vil ikke komme med en antydning på hvor mye oljeprisen skal stige. Han medgir at det også er andre faktorer enn Opec som innvirker på oljeprisen.

Det er også høyst uklart hvordan De forente arabiske emiraters plan om å øke produksjonen til 3,5 millioner fat olje om dagen vil kunne bidra til prisoppgang på olje.

Les også

Oljeprishopp: – Dette er et positivt tegn

Store svingninger

Prisen for et fat Nordsjøolje, brent spot, har det siste året rast med 42,6 prosent. Et fat olje har i løpet av året svingt mellom 84,94 dollar og ned til 42,19 dollar.
Fem år tilbake var oljeprisen oppe i hele 128,37 dollar fatet.

Les også

Derfor gikk oljeprisoppgangen «opp i røyk»

Les også

Tre faktorer som sender oljeprisen til værs

Les også

Eksperter: Disse landene blir truffet hardest av oljebremsen

Publisert: