Dette førte til nytt fall i gullprisen

... og det edle metallet blir enda billigere, tror analytikere.

FALL: Gull blir stadig billigere. Grafen viser spotprisene de siste ti dagene.
Publisert: Publisert:

Gull falt fredag for den syvende dagen på rad - den lengste nedgangen siden finanskrisen. Den siste korreksjonen har sendt det dyrebare metallet ned over 100 dollar.

Les også: Råvareanalyse: Selg gull og sølv

Frontkontraktene for mai falt 22,2 dollar på New York Mercantile Exchange. Det samme gjorde de mest populære kontraktene for levering i juni. Disse ble sist omsatt for 1359,1 dollar per unse.

- Ingen grunn til å eie gull

Ekspertene mener at det er flere årsaker til nedturen. Det pekes på sterke makrotall fra USA og påfølgende forventninger om smalere stimuleringstiltak fra den amerikanske sentralbanken. Sentralbankens inflasjonsdrivende kvantitative lettelser er tradisjonelt sett gull for gullet.

Samtidig har det vært sterk utvikling for andre investeringsobjekter, deriblant aksjemarkedet, og dollaren har styrket seg.

- Ettersom aksjerallyet fortsetter og inflasjonstallene ikke viser inflasjon, ser jeg ingen god grunn til å eie gull, bortsett fra om du liker å ha det på hyllen, sier markedsstrateg Adam Klopfenstein i Archer Financial Services til Wall Street Journal.

Gull regnes gjerne som en «sikker havn». Det er relativt sett lite gull i omløp, og vanskelig å utvinne mer innenfor forsvarlige økonomiske rammer.

Dermed har det blitt brukt som sikring når det økonomiske klimaet har vært tøft. Det er ikke tilfellet nå, mener flere analytikere.

- Det generelle synet er at USA sannsynligvis vil komme ut av den stille perioden og fortsette bærekraftig vekst tidligere enn noe annet sted, sier strateg Frances Hudson i Standard Life Investments.

Tror på fortsatt prisfall

Tidligere har direktekjøpere av gull bidratt til å holde prisene oppe. Nå motvirkes denne effekten av investorer som selger gullbaserte børsnoterte fond (ETP-er), skriver Marketwatch.

- Prisene har vært påvirket av både ETP-salg og styrket fysisk etterspørsel. Men ETP-salget har ikke vist seg å bremse opp. Når vi så entrer en periode med sesongmessig svakere etterspørsel, er det sannsynlig at gullprisene finner mindre støtte i markedet, skriver Barclays i en analyse.

Les også: Gullprisen ned til nivå på 1980-tallet

De varsler større nedsiderisiko, og forventer gullpriser på 1,350 dollar per unse i andre kvartal.

Credit Suisse spår prisen ned til 1.100 dollar per unse om et år og under 1.000 dollar per unse om fem år.

- Gull kommer til å bli knust. Behovet for å kjøpe gull som verdisikring er mindre, og sjansen for inflasjon i et ett-to-treårsperspektiv er vesentlig lavere, sier sjefanalytiker Ric Deverell.

Les også: Soros selger gull

Les også: Fed gjør klar for store tiltakskutt

Les også: Her lagres 1536 tonn tysk gull

Publisert: