Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Statoils kommende gigantutbygging i Barentshavet blir enda litt billigere enn tidligere anslått. Nå får Stortinget over prosjektet til behandling.

Slik skal Statoils flytende produksjonsskip på Johan Castberg-feltet se ut.
Publisert:

Utbyggingen av Johan Castberg-feltet vil nå ende på 47,2 milliarder 2017-kroner og være lønnsomt med en oljepris på over 31 dollar per fat.

Til sammenligning sa Statoil at de estimerte en utbyggingskostnad på rundt 49 milliarder og en balansepris på under 35 dollar fatet da utbyggingssøknaden ble overlevert i desember.

Nåverdien før skatt estimeres til 74,2 milliarder kroner, med statens standard diskonteringsrente i slike beregninger på syv prosent.

De nye tallene kommer frem i en stortingsproposisjon (Prop. 80S) som olje- og energiminister Terje Søviknes presenterer for tirsdag. Den omhandler både utbyggingen av Johan Castberg og status for olje- og gassvirksomheten.

– Johan Castberg-feltet er et strålende eksempel på utviklingen i norsk olje- og gassindustri de siste årene, der kostnader er kuttet og konkurransekraften økt, sa Søviknes under presentasjonen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes presenterer stortingsproposisjonen om Johan Castberg-feltet

Ingen oljeterminal nå

Ifølge Søviknes jobber Statoil, Lundin, Eni og OMV videre med å se om man kan finne frem til en omlastingsterminal for olje på land.

Den vil da kunne ta imot olje fra feltene Johan Castberg, Alta/Gohta, Goliat og Wisting, henholdsvis, før den blir lastet over til større tankskip.

Tidligere i Johan Castberg-prosjektet vurderte man en terminal på Veidnes, men denne ble skilt ut fra hovedprosjektet fordi man ikke så det som lønnsomt.

Fra salen fikk oljeministeren spørsmål om hvordan han vurderer sjansene for å få realisert en terminal:

– Partene skal gjøre mer arbeid i 2018, muligens for en mindre terminal eller omlasting til sjøs. Jeg er optimistisk og det er viktig at operatørene kan gjøre et ordentlig arbeid for å vurdere mulighetene i regionen, som både er lønnsomt for selskapene og samfunnet, sa Søviknes.

Noen elektrifisering blir det foreløpig heller ikke noe av. Statoil droppet dette på grunn av kostnaden på mellom 5.000 og 8.000 tonn per CO₂ kuttet, noe som er svært høyt sammenlignet med andre klimatiltak.

Fra miljøbevegelsen har det kommet kritikk mot at man tillater et nytt oljefelt uten elektrifisering.

– Det er ikke lønnsomt, og derfor har man valgt en effektiv løsning med gassturbiner. Samtidig blir skipet tilrettelagt for en mulig, fremtidig elektrifisering dersom det kommer infrastruktur eller teknologi som kan gjøre det lønnsomt, sa Søviknes under presentasjonen.

Johan Castberg-utbyggingen har allerede sikret norsk leverandørindustri betydelige milliardkontrakter. Mens Sembcorp i Singapore skal bygge selve skroget og boligmodulen, skal Aker Solutions levere subsea-systemer og designet det flytende produksjonsskipet, mens Kværner skal levere moduler og stå for sammenstillingen av plattformdekket.

I tillegg har andre leverandører også sikret seg kontrakter.

Les også

Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen

Lover stabil politikk

Under presentasjonen av proposisjonen til Stortinget gjentok oljeministeren at regjeringens oljepolitikk ligger fast i denne perioden, også med Venstre i regjering etter Jeløya-erklæringen. Søviknes lover:

  • Fortsatt stabile rammevilkår
  • At leteareal skal tildeles aktivt
  • Det skal satses på forskning og utvikling
  • At norsk sokkel skal drives effektivt og sikkert

– Samtidig blir lav-karbon viktig i den internasjonale konkurransen, sa Søviknes.

Les også

Vil ikke gi løfter om Martin Linge-oppstart: – Vi skal lage vår egen plan

Les også

– Føler at vi spiller i Mesterligaen

Les også

– Det er en myte at vi alltid går for laveste pris

Publisert: