Nå eier araberne USAs raffineri-«kronjuvel»

Saudi-Arabias Aramco er nå eneeier av «kronjuvelen» i USAs raffinerisystem.

SAUDI: Oljeraffineriet Port Arthur i Texas ble mandag heleid av Saudi Arabiske Aramco. Anlegget har kapasitet til å raffinerer 600.000 fat olje per dag.
Publisert: Publisert:

Det Saudi-Arabiske statsoljeselskapet Saudi Aramco ble mandag 100 prosent eier av Motiva-oljeraffineriet i Port Arthur i Texas.

I tillegg overtok de samtidig fullt eierskap av 24 distribusjonsterminaler i USA, skriver CNN Money.

Port Arthur er USAs største raffineri. Ifølge CNN Money blir raffineriet sett på som kronjuvelen i det amerikanske raffineringssystemet.

Raffineriet var opprinnelig eid 50/50 av Saudi Aramco og Shell.

Raffineriet ble startet opp så langt tilbake i 1902, og har hatt en rekke eiere siden den gang. Saudiaraberne kom inn i 1989, da de kjøpte halvparten av Texacos eierandel.

Vel 1.200 mennesker jobber på anlegget, som ligger i byen Port Arthur, som har vel 55.000 innbygger, beliggende i øst_texas, på kystlinjen i Mexicogulfen.

Etter en stor utvidelse i 2012, som kostet hele 10 milliarder dollar, kan raffineriet produsere opp mot 640.000 fat om dagen. 2012-ombyggingen ga en økning på hele 325.000 fat om dagen.

Les også

Uenige om verdien på verdens største oljeselskap

Dårlig samarbeid

Samarbeidet mellom Saudi Aramco og Shell ble ikke den suksessen man hadde håpet.

Helt siden de ble likestilte deleiere i 2002, har samarbeidet mellom de to selskapene vært dårlig, og i mars i fjor ble det inngått avtale om at de skulle avvikle samarbeidet.

Shell varslet i melding mandag at avviklingen av samarbeidet nå er sluttført, noe som altså medfører at Saudi Aramco blir eneeier.

Saudi-Arabia er USAs nest største kilde for import av olje etter Canada. Importen fra Saudi-Arabia var på 1,3 millioner fat per dag i februar.

Golfstaten har satt i gang en prosess for å kunne børsnotere Saudi Aramco. Blant tiltakene er betydelige skatteletter for oljeselskapet.

Les også

Brått oljeprisfall

Gigant

Visekronprins Mohammed bin Salman har tidligere anslått at den statlige oljegiganten er verdt 2.000 milliarder dollar, drøyt 17.000 milliarder kroner.

Det har dog blitt sådd tvil om selskapet er like mye verdt som kronprinsen i Saudi-Arabia tidligere har antatt.

Målet med børsnoteringen er å hente inn penger som kan investeres i andre industrier og dermed gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavhengig. Planen er å selge om lag 5 prosent av selskapet.

Les også

Saudi-Arabia kutter skatt for statlig oljegigant

Les også

Saudi-Arabia kan sette rekord: – Vil låne 140 mrd.

Les også

Oljeanalytiker tror priskrigen er over

Publisert: