Otovo vil bli størst i Europa: Kaster seg på spansk gullrush for solceller

– Det europeiske solcellemarkedet er i en tidlig fase av en maraton, der den store juvelen er Spania, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim.

AMBISJONER: Det norske solcelleselskapet Otovo vil bli nummer én i Europa, og skal i løpet av et halvår inn på det spanske markedet. Bildet viser Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo.
Publisert: Publisert:

Det mangler ikke på ambisjonene for det norske solcelleselskapet Otovo, som nå vil prøve seg på selve «juvelen» for solenergi i Europa.

I dag har Otovo en markedsandel på over 50 prosent i Norge, drøye 10 prosent i Sverige og nær 2 prosent i Frankrike, etter en fusjon med franske In Sun We Trust tidligere i år.

Les også

Elkjøp utvider solcelle-samarbeid med norske Otovo

– Vi skal bli størst i Europa. Potensialet for å bygge en europeisk milliardindustri er kjempehøyt og Spania er nøkkelen til det markedet, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim til E24.

Målet er å sette opp en spansk virksomhet innen seks måneder.

– I Europa er Spania «the big one». Italia og Frankrike er også kjempegode markeder for solceller, og skal du bli nummer én i Europa, så må du vinne minst ett av de landene, sier Thorsheim.

I motsetning til i USA, er solsatsingen i en tidlig fase i Europa.

– Det er en maraton som nettopp har startet og det finnes ikke noe nummer én enda. Det er et vidåpent landskap, sier den svært optimistiske Otovo-sjefen.

Spania kan bli lønnsomt om 2–4 år

Den spanske solcelleorganisasjonen UNEF ser nå en «enorm fornyet interesse for solenergi» i privatmarkedet i Spania, etter at landet fjernet en særskatt i fjor og forenklet reguleringen ytterligere i april i år, skriver avisen El País.

Analyseselskapet Wood Mackenzie tror også på sterk vekst i solenergi, med en dobling av nye solenergiinstallasjoner i Europa de neste tre årene. Tyskland spås fortsatt å toppe solcellemarkedet med 21 GW nye installeringer årlig fram mot 2024, tett fulgt av Spania med nesten 20 GW.

– Spania har Europas femte høyeste strømpris og Europas beste solforhold. Denne kombinasjon gjør Spania til et spesielt lovende marked. I tillegg er det få som har solceller, sier Thorsheim.

– Det er et gullrush i Spania som har startet nå, og som vil vare i mange år fremover, legger han til.

Thorsheim tror det spanske markedet nå vil utvikle seg raskt, og at det derfor er viktig å være med fra starten. Otovos salg og distribusjon foregår over nett, og er derfor mulig å rulle ut relativt raskt.

– Vår modell er egnet for å vokse fort, sier gründeren, som tror den spanske virksomheten kan bli lønnsom etter 2–4 år.

For å tjene penger på driften er Otovo for tiden avhengig av å selge minst 1.500 anlegg i året.

Prioriterer sterk vekst, fortsatt underskudd

Otovo ble etablert i 2016 og slo seg raskt opp på å selge solcelleanlegg til private hjem. De koordinerer alt fra planlegging til installasjon, og på nettsidene estimerer selskapet med hjelp av satellittkart hvor mye strøm du kan produsere på ditt tak.

I oktober i fjor hentet Otovo inn 100 millioner i frisk kapital fra pensjonsselskapet KLP og det statlige klimainvesteringsfondet Nysnø for å kunne satse nedover i Europa. De eksisterende eierne Obos, Akershus Energy og Agder Energi Venture spyttet også inn mer kapital.

Selskapet har gått fra en drøy million i inntekter i 2016 til 94 millioner kroner i fjor, men med en klar vekstprioritering var det fortsatt et underskudd på 40 millioner kroner i 2018.

Målet er at driften skal bli lønnsom måned for måned i Norge og Sverige i løpet av året.

– Teorien er at solenergi blir stort i hjemmene til folk. Det skal gjøres millioner av små prosjekter og det er få seriøse aktører. Da kan man tillate seg å ha store ambisjoner, sier Thorsheim.

Les også

Ser norske muligheter innen havvind: – Kan levere for 50 milliarder

Les også

Rapport: Slik kan togradersmålet nås

Publisert:

Her kan du lese mer om