Dette blir verdens største solenergipark

Solenergiparken i Saharaørkenen skal forsyne opptil én million innbyggere med strøm når den er ferdig.

ET HAV AV SOLCELLEPANELER: Disse solcellepanelene vil forsyne marokkanske innbyggere med billig strøm, og utgjør bare byggetrinn én av solcelleparken som vil bli verdens største i 2018.
Publisert:

Nord-Afrikas største energiimportør, Marokko, har hittil vært sterkt avhengig av kull- og gass for å nå ambisjonene om økt elektrifiseringsgrad i landet.

Med gode solforhold og solstråling til å maksimere utbyttet av solkraft, med anslagsvis 3.600 soltimer i ørkenen hvert år, ble det imidlertid i 2009 vedtatt av energimyndighetene at solenergianlegg med en samlet produksjonskapasitet tilsvarende 2000 megawatt skal installeres innen 2020.

Les også

Har begynt byggingen av verdens største flytende solkraftverk

«Lys»

Fem solenergiparker er under bygging, og om fire år skal 38 prosent av landets energibehov dekkes av solenergi.

Et av prosjektene som skal sørge for at produksjonsmålet er i rekkevidde, er det gigantiske anlegget to mil utenfor byen Quarzazate.

Denne solenergiparken vil stå ferdig i 2018, og bli verdens største når den settes i drift, ifølge Quartz.com.

BYGGETRINN 1: Bildet er tatt 4. februar, og viser solkraftanlegget, døpt Noor 1 Concentrated Solar Power (CSP). I 2018 vil Noor 1 være verdens største solenergianlegg.

Solcelleparken er døpt Noor 1.

Noor er det arabiske ordet for lys. Ferske bilder fra Marokko viser dimensjonene i prosjektet, hvor kun byggetrinn én er nylig sluttført.

Les også

Her får alle beboerne tilgang til elbil

Kongen av Marokko åpnet solcelleparken 5. februar. Når anlegget står helt ferdig om to år, vil produksjonskapasiteten være 500 megawatt - eller nok strøm til å forsyne én million husholdninger.

Les også

Mens svenskene står i kø for å installere solceller på taket, går det tregt i Norge

NÆRME EKVATOR: Solenergien som treffer jorda tilsvarer 100 millioner store kjernekraftstasjoner. Ved ekvator gir solenergianlegg optimalt utbytte av innstrålingen, mens innstrålingen må gjennom mer luft nord og sør på kloden.

Får hjelp av Verdensbanken

Prosjektet har en kostnadsramme på ni milliarder dollar, eller 77 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Verdensbanken og Den afrikanske utviklingsbanken er blant hjelperne som velvillig har kommet på banen for å bidra med lånefinansiering av utbyggingen i landet.

Climate Investment Fund har stilt med 3,8 milliarder i kapital, og går god for at anlegget er verdens største, ifølge NTB.

– Marokko var langt framme når det gjaldt lovverk og reguleringer og hadde alle byggeklossene på plass, mens Tunisia og Egypt var midt i den arabiske våren, sier fondets sjef, Mafalda Duarte, om finansieringen.

SPEILER SOLENS BEVEGELSE: Noor 1 er Marokkos første solenergipark, og vil bestå av halv million speil over 800 rader som følger solens bevegelse, ifølge Afp.

Det er Verdensbanken og en joint venture av private og offentlige interesser i Marokko som har ansvaret for utbyggingen.

Les også

Disse solcellene kan klistres over alt

Venter storstilt utbygging i Afrika

Den sterke solinnstrålingen ved ekvator, gjør at Sahara-ørkenen i Afrika har verdens beste forutsetninger for solenergi, ifølge miljøorganisasjonen Zero.

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at 11 prosent av verdens energiproduksjon vil komme fra solkraft i 2050. Midtøsten og Afrika vil stå for en vesentlig del av energiproduksjonen fra solkraft, mens man i dag finner de største solcellekraftanleggene i USA og Kina.

Øvrige kilder: Store norske leksikon, miljøorganisasjonen Zero, AFP.

Les også

Soldrevet fly på vei over Stillehavet

Les også

NTNU-studenter bak nyvinning: Denne grillen bruker solen som energikilde

Les også

Dette glasset produserer energi

Publisert:

Her kan du lese mer om