Oljekommentar: En viss innhenting, fortsatt ned
Oljeprisen har hentet seg noe inn i løpet av ettermiddagen mandag og da Oslo Børs stengte ble frontkontrakten for Brentolje omsatt for 102,19 dollar fatet - ned 57 cent, mens WTI-oljen gikk for 78,70 dollar fatet - ned 50 cent.
Tidligere i dag var Brentoljen så lavt som 100,80 dollar fatet, mens WTI-oljen var nede på 76,90 dollar fatet.
Olje-futurene falt så mye som 2,3 prosent etter å ha falt 17 prosent siden slutten av juni i det verste kvartalet siden 2008.
Rapporter denne uken kan vise at industrien i USA, verdens største oljeforbrukende land, knapt vokste i forrige måned, mens jobbveksten ikke klarte å senke arbeidsledigheten.
Europeiske finansministre møtes mandag i Luxembourg for å vurdere trusselen om et gresk mislighold. Saudi Arabian Oil Co kansellerte en råoljeforsendelse til Royal Dutch Shell Plc etter en brann på Shells største oljeraffineri.
- Et gresk mislighold blir mer og mer sannsynlig i følge rapporter om at landet vil mislykkes i å nå gjeldsreduksjonsmålene. En svakere euro og fallende aksjemarkeder trekker oljeprisen ned, sa råvarestrateg James Zhang ved Standard Bank Plc i London, i en kommentar til Bloomberg News.
Zhang ga samtidig prognoser om at Brentoljen vil falle til en gjennomsnittlig pris på 98 dollar fatet i fjerde kvartal.
Kraftigste fallet siden 2008
I likhet med aksjemarkedet, har oljeprisene hatt det største kvartalsvise fallet siden 2008 i tredje kvartal i år. WTI-oljeprisen svekket seg med 17 prosent i tredje kvartal i år, mens Brentoljeprisen falt 9,5 prosent.
Hedgefond gjorde det største kuttet på syv uker på bullish-vurderingen av olje på bekymringer om at økonomisk vekst vil svikte. Fondene og andre store spekulanter reduserte satsene på stigende prisene med 7,4 prosent i uken som endte den 27. september, ifølge Commodity Futures Trading Commission Commitments of Traders rapport som ble utgitt 30. september. Det var den største nedgangen siden 9. august i år.
- Frykt for svak vekst i Kina
Markedene har fått ytterlige vekstbekymringer i tillegg til gjeldskrisen etter at Hellas varslet søndag at veksten blir lavere enn ventet i de neste kvartalene og det er økende frykt i Kina for at veksten skal bremse opp. Når det gjelder oljeprisen er det stort fokus på USA som er verdens største oljeforbrukende nasjon. Amerikansk statistikk over arbeidmarkedet kan gi indikasjoner på hvor stor drivstoffetterspørselen vil bli fremover.
- Dette er et tillitsspørsmål. Økonomiske data fra USA har ikke vært så grufulle. Mot slutten av uken vil alt fokus være på arbeidstallene, for å se om de bedrer seg, sier råvaremegler Joanathan Barratt til Bloomberg.
Iraks oljeeksport falt med fire prosent i september sammenlignet med måneden før og var på 2,101 millioner fat dagen. Hittill i år har oljeproduksjonen ligget på 2,180 millioner fat per dag i snitt. Det er en oppgang på 15 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor
LES OGSÅ: